Sammen med KLP planlegger Syklistenes Landsforening etableringen av Nordens største sykkelanlegg som en integrert del av høyhusprosjektet BG14B rett ved siden av Oslo S. Illustrasjon: Kristin Jarmund/C.F. Møller/Rodeo arkitekter

KLP og Syklistenes Landsforening skal bygge Nordens største sykkelparkeringsanlegg

KLP og Syklistenes Landsforening går sammen om å etablere Nordens største sykkelparkeringsanlegg. Anlegget skal gi plass til minst 2.270 sykler, og blir del av KLPs nye høyhusprosjekt i Biskop Gunnerus gate 14 B i Oslo.

– Tenk deg at du ruller av gårde på sykkelen mot jobb og har en egen innkjøring til et tørt, trygt og varmt parkeringshus bare for sykler. Der har du servicestasjoner for mekking og sykkelkafé med folk som kjenner attraktive sykkelruter herfra til Roma. Hadde ikke det vært bra? sier Morgan Andersson, generalsekretær i SLF, i en pressemelding.

Det største sykkelanlegget i Norden i dag ligger i Malmø. I KLPs prosjekt ved siden av Oslo S er det lagt opp til rundt 1.250 nye plasser i et offentlig sykkelhotell, resten er for de som skal ha arbeidsplassen sin i bygget.

– En sentral del av dette prosjektet handler om å legge til rette for gående og syklende i det som i dag er en trist del av byen. Vi gir halvparten av tomten til nettopp dette. Samarbeidet med SLF er derfor veldig spennende fordi de bringer viktig kompetanse inn i prosjektet, sier utviklingsdirektør Eskild Rolstad i KLP i pressemeldingen.

Samarbeidet med SLF er ikke tilfeldig. Sammen med Norsk Friluftsliv er de leietaker i bygget etter at de i fjor vant konkurransen om 10 års gratis husleie i toppetasjen med konseptet Allemannsrettens hus.

– En viktig del av Allemannsrettens hus handler om hvordan vi kan lage mer helsefremmende og attraktive byer. Og her er selvsagt sykkelen viktig. Sykling er effektivt, pålitelig og lite arealkrevende. I mange byer er snitthastigheten for sykling omtrent den samme som for bilkjøring, men syklisten trenger ikke å lete etter parkering og kan i mange tilfeller sykle helt til døra – stadig oftere også inn døra. Dette er noe av det vi ønsker å få til her, sier Andersson.