Bildet viser Mandal by, hvor eksisterende E39 passerer sentrumsnært. Foto: Nye Veier

Nye Veier CEEQUAL-sertifiserer E39 Mandal-Lyngdal

Nye Veiers prosjekt med å bygge ny E39 fra Mandal til Lyngdal i Agder skal miljøsertifiseres etter den globale standarden CEEQUAL.

- Målet er en fremtidsrettet hovedvei realisert på en mest mulig bærekraftig måte, gjennom å redusere negative påvirkninger på miljø og samfunn, skriver Nye Veier i en pressemelding.
Catherine Pinney er utdannet innen miljøteknikk, og var med å utvikle CEEQUAL i 2004. Siden da har hun bidratt til å sertifisere og verifisere en rekke prosjekter, både i England og internasjonalt. Pinney ønsket selv å bli miljørevisor for Nye Veiers E39-prosjekt. Dette er hennes første prosjekt i Norge.

- Jeg har tidligere erfaring med å verifisere andre CEEQUAL-prosjekter i Europa, og liker å jobbe med nye prosjekter på nye steder. Jeg er glad for å ha blitt valgt som «verifier» for dette prosjektet, sier Pinney i meldingen.

Pinney har allerede fått innblikk i prosjektet.

- På grunn av omfanget. Den totale størrelsen på prosjektet omfatter alle temaene som CEEQUAL dekker. Det som imponerer meg mest, er de digitale verktøy og tilretteleggingen for medvirkning, og engasjementet med innspill fra lokalsamfunnet og interessenter. Å ha et så engasjert lokalsamfunn på dette tidlige stadiet er veldig imponerende, sier Pinney.

For å sikre overordnede mål for bærekraft, energi og klima stiller Nye Veier krav til at alle deres prosjekt skal sertifiseres på miljø og bærekraft.

Strekningen E39 Mandal-Lyngdal øst skal CEEQUAL-sertifiseres for prosjekterings- og anleggsfasen (Design and Construction). Det innebærer at de løsningene som prosjekteres skal ha et ekstra søkelys på bærekraft sammenlignet med et tradisjonelt veiprosjekt. Eksempler kan være optimalisering av uttak og transport av masser, bruk av lavutslippsmaterialer eller gjøre ekstra innsats for fisk og fauna som påvirkes av prosjektet.