Årneskvartalet

Foto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: PeabFoto: Peab

Peab AS har etter en stram byggetid ferdigstilt et bolig- og næringsprosjekt på Årnes.

Fakta

Sted: Årnes

Prosjekttype: Bolig og næring

Byggherre: Hobrå Eiendom

Totalentreprenør: Peab

Kontraktsum eks. mva.: 176 millioner kroner

BTA: Cirka 11.000 kvadratmeter

Arkitekt: Derlick Arkitekter

Landskapsarkitekt: Plan 1

Rådgivere: RIB: Norconsult l RIE, RIBfy, RIV: Norconsult l RIBr: Rambøll l RIA: Multiconsult l RIG: Geoteknikk

Underentreprenører og leverandører: Riving og klargjøring tomt: AF Decom l VA, grunn og betong: Peab Anlegg l Ventila-sjon: GK Inneklima l Rør: YC Rør l Elektroarbeider: Gardermoen Elektro l Tømrerarbeider: LP Bygg l Mur, puss og flisarbeider: MPF Entreprenør l Gulvavretting: Mjøs-Produkter l Kjøkken og garderobe: Byggmakker Sør l Parkett: Parkett & Interiør l Vinduer: Norgesvinduet l Metallarbeider, rekkverk og glassfasade: Sagstuen l Blikkenslager: Franke Onsrud l Malearbeider: Malermester Buer l Taktekking: IcopalTak l Brannsikring: Albanor l Lås og beslag: Lås & Sikring l Dører: Swedoor l Ståldører: Daloc l Trafodører: Møre Trafo l Himlinger: Modulvegger

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggearbeidet startet i mai 2019, og prosjektet ble ferdig i februar i år etter 20 måneders byggetid. Det var knapt, ifølge prosjektleder i Peab, Trond Jarle Elvestad, til Byggeindustrien.

– Ja, det har vært relativt snaut med tid, på grunn av en spesiell byggemåte med mye terrassering. Det krevde en del logistikk for å få tett bygg. Korona-situasjonen skapte også en del utfordringer, og vi fikk utvidet byggetiden med ti dager, sier Elvestad.

Lite riggområde

Han forteller at hovedutfordringen var et lite riggområde og naboer tett på byggeområdet.

– For å få til dette, måtte vi ha god naboinformasjon og nabokontakt, sier prosjektlederen.

Leilighetsstørrelsen varierer fra 45 til 120 kvadratmeter, og ifølge Elvestad er standarden litt over gjennomsnittet.

– Det er god utsikt fra de fleste leilighetene, og det er godt med uteareal, sier han.

Nok parkeringsplasser

Det er lagt opp til parkeringsplass til samtlige 52 leiligheter i parkeringskjeller, men det følger parkeringsplass med i prisen bare for de største leilighetene.

Prosjektet har vært en samhandlingskontrakt før kontrakten ble byttet til en totalentreprise.

– Samarbeidet med byggherren har vært bra omforent med byggherren også i entreprisetiden, sier Elvestad, som gir skryt til underentreprenørene og arkitekten.

– Vi har vært veldig heldige med de store underentreprenørene, og spesielt de som har stått for de tekniske fagene. Arkitektfirmaet Derlick arkitekter har dessuten gjort en flott jobb, etter at de tok over konseptet fra Gardermoen Arkitekter, sier Elvestad.

– Ekstrovert uttrykk

Sivilarkitekt og partner Jakleen Shaul i Derlick arkitekter, skriver i en e-post til Byggeindustrien at Årneskvartalet er et større bygningskompleks av næring i de to nederste etasjene, og boliger fra plan 3 og opp.

– Bygningsvolumet er på 2-7 etasjer og avtrappes gradvis langs Jernbanegata – fra sør til nord. De to nederste etasjene med forretnings- og næringsarealer har store glassflater og inkludert sekundære adkomster ut mot fortau og offentlig byrom, noe som gir et ekstrovert uttrykk, skriver Shaul.

For å bryte ned det relativt store bygningsvolumet, er fasaden dekomponert i volum og med en variasjon i materialbruk.

– Materialbruken er tilpasset den eksisterende bebyggelsen i Årnes sentrum og består av trepanel/trespiler, tegl og fasadeplater. Trekledning har en naturfarge som vil gråne med tiden og gradvis harmonere med den brungrå fargen på teglkledningen. Fasadeplatene er lyse og står i kontrast til gråfargen i teglstein og trekledning, skriver Shaul.

Innvendig, da særlig i boligdelens fellesareal som trapper og korridorer, er det jobbet bevist med fargesetting.

– Herunder har hver etasje sin farge for å gi den enkelte etasje en egen identitet, skriver Shaul, og opplyser at prosjektet ble rammesøkt av Romerike arkitekter as (nå Plan1 AS), mens Derlick arkitekter as har bistått prosjektet i gjennomføringsfasen frem til ferdigstilling.


Flere prosjekter