Billingstad Panorama

Illustrasjon: Stein Halvorsen Arkitekter

På en gammel boligtomt på Billingstad i Asker har KF Entreprenør reist fire bygg med til sammen 23 leiligheter med panoramautsikt mot nærområdet.

Fakta

Sted: Asker

Prosjekttype: Nybygg Bolig

Bruttoareal: 2.262 kvadratmeter

Byggherre: Gimse

Byggherrerepresentant: Jaco Consult

Totalentreprenør: KF Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 85 millioner kroner

ARK: Stein Halvorsen Arkitekter

LARK: LARK Landskap

Rådgivere: RIB: Pro-Consult l RIA: Planakustikk l RIG: DMR Miljø og geoteknikk l RIVA: Erichsen & Horgen l RIV Vent:
Hamstad l RIV Rør: Multiconsult l RIE: Five Elektro l RIBr: Firefly

Underentreprenører og leverandører: Rivearbeider: Øst-Riv l Grunnarbeider: Dozerdrift l Rørlegger: Holm VVS l Oppmåling: Asker Oppmåling l Lettak: Lett-Tak Systemer l Heis: Kone l Peis:
Peisselskabet l Teglsteinbæring: Halfen l Taktekker: Rune
Edvardsen l Parkett: Parkett og Interiør l Solavskjerming:
Kvint Blendex l Malerarbeider: To Malere l Betongelementer: Elementsalg l Fasade og balkong: Sagstuen l Kjøkken: Studio
Sigdal l Stålkonstruksjoner: Næsset mekaniske verksted l Råbygg: Gundersen Entreprenør

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Naboene i boligfeltet på Billingstad har ikke bare vært positive til at den gamle villaen på den litt over fire mål store tomten i skråningen skulle rives og erstattes med fire moderne leilighetsbygg, men prosjektleder i KF Entreprenør Eivind Kirkeby forteller at stemningen i nabolaget bedret seg veldig da folk fikk se de nye nabobyggene.

– Forholdet til naboene har vært utfordrende i dette prosjektet, men nå ser de nok at dette prosjektet faktisk gir noe tilbake til området, og det kan være med på å heve boligprisnivået. Vi har fått mange positive kommentarer, og jeg tror også de som flytter inn her, vil få det veldig fint, sier Kirkeby.

Utfordrende tomt

Høsten 2019 ble den gamle villaen som tidligere stod i toppen av tomten, revet, og KF Entreprenør startet først med å renske bort rundt 2.000 kubikkmeter jordmasser, før de så sprengte ut omtrent 10.000 kubikkmeter fjell. Prosjektlederen forteller at det har vært god kvalitet på fjellet, og at grunnforholdene ikke har skapt noen særlige utfordringer for arbeidet.

De største utfordringene har vært knyttet til plasseringen av prosjektet, på en bratt tomt midt i et nabolag.

– Logistikk og transport har vært vanskelig her, men vi har brukt ryggevakter og vi har fulgt de restriksjoner som kommunen har kommet med. Logistikktiltakene lå ikke inne i reguleringen eller planen, men vi har gjort de tiltakene vi har kunnet gjøre uten store økonomiske konsekvenser for å komme naboer og kommunen i møte, forteller Kirkeby.

Tok tak

Byggene er direktefundamentert til fjell, og reist med prefabrikkerte betongelementer og plattendekker i etasjeskillene. Fasadene er kledd i grå teglstein med toppetasjer kledd i gråmalt bordkledning.

– Det er et ganske standard bygg, bortsett fra valget av fasadestein, hvor det er gjort noen litt dyrere valg, plassbygde bad og mange personlige tilvalg fra brukerne som har dratt opp standarden i prosjektet ganske mye. Med tilvalgene har vi brukt styringsverktøyet Viscenario, noe som har fungert bra. Med selve blokkene har vi utnyttet oss av repetisjonseffekten, og det lot oss lukke byggene raskt før vinteren kom. Bruk av Lett-Tak hjalp oss også med å få tette bygg på kort tid, sier prosjektlederen.

En tårnkran sentralt på byggeplassen har servet hele prosjektet, og har bidratt til effektiv bygging på den litt utfordrende tomten.

Byggherre i prosjektet er Gimse. Daglig leder Bjørn Jacobsen i byggherrerepresentant Jaco Consult forteller at byggherren er veldig godt fornøyd med prosjektet nå som de er ved målstreken.

– Fasadene har blitt veldig fine, og vi synes KF har gjort en god jobb. Grunntanken her var at man ønsket å bygge leiligheter i det som er et typisk eneboligområde, og det har tatt lang tid å få prosjektet gjennom med Asker kommune. Det har også vært mange naboprosesser, og totalt har denne reguleringsprosessen tatt fem år. Vi har blant annet blitt pålagt å bygge fortau, samt utvide en kommunal vei, forteller Jacobsen.

Selv om reguleringen har vært en tungrodd prosess, synes byggherre at de har lyktes godt med det de satte ut for å gjøre på tomten.

– Utgangspunktet var to brødre som arvet tomten, og som begge ønsket leiligheter i prosjektet. De har vært veldig opptatt av at fasader og uteområde skulle bli fint, så vi har bedt om litt ekstra, og vi føler absolutt at vi har lyktes. Jeg tror nok også at naboene synes dette har blitt et fint prosjekt, sier Jacobsen.

– Det har vært et bra prosjekt, og vi er veldig stolte av det vi overleverer. Det er fine bygg av god kvalitet, store leiligheter med fine romløsninger og vannbåren varme, supplerer KFs prosjektleder Eivind Kirkeby.

I tillegg til at det er vannbåren varme i alle gulv, holdes innkjørselen snøfri med eget smelteanlegg. Geovarmen hentes opp ved hjelp av en varmepumpe og tre brønner på 250 meter hver.

Brian Aggerholm i Holm VVS forteller at en utfordring med brønnboringen var en to til tre diameter vid avløpstunnel som løper under tomten.

– Vi måtte passe på at vi ikke boret gjennom den, men det gikk fint. I tillegg til gulvvarme og snøsmelteanlegg, varmes også luft til vifte-systemet opp med varmesystemet i parkeringskjelleren, sier Aggerholm, og legger til at Billingstad Panorama har blitt et veldig flott prosjekt med gode kvaliteter.

HMS under korona

Takket være godt smittevern har de ikke registrert noen smittetilfeller på prosjektet, men de har til tider slitt med bemanningen når flere arbeidere har sittet fast i karantene i forbindelse med ferie.

– Bemanning har vært en utfordring, med tanke på at vi har hatt arbeidere som har sittet i koronakarantene etter feriene, vedgår Eivind Kirkeby i KF Entreprenør.


Flere prosjekter