Trondheims kommunes representanter på anleggsåpningen, f.v. utbyggingsleder Mona Åsgård, prosjektleder Stein Ove Brandslet og Marit Løvik (Sp), politisk ansvarlig for sport og friluftsliv i Trondheim kommune.Ill. Asplan ViakIll. Asplan ViakArkitekt Leif Arne Skei hos Asplan Viak har vært blant de som har hatt ansvaret for planlegging og prosjektering av nye Granåsen.Den kjente idrettsprofilen og i dag direktør for næring og idrett i Trondheim kommune, Ola By Rise, var selvsagt på plass i Granåsen fredag. Foto: Krister OlsenNCC er på plass i Granåsen.Ill. Asplan ViakIll. Asplan ViakFoto: Krister OlsenSenterpartiets representant i bystyre, Marit Løvik, stod for den offisielle åpningen av anleggsperioden.

Bygging av nye Granåsen i full gang

Det siste skihoppet i Granåsen, VM-bakken i Trondheim fra 1997, er unnagjort. Neste gang noen spenner på seg hoppskiene i denne bakken, blir ved årsskiftet 2022/23.

I mellomtiden er det NCC som skal regjere i bakken. De var på plass med sine folk denne uken, og fredag formiddag ble kontrakten med Trondheim kommune på 470 millioner kroner undertegnet digitalt.

Hele hoppanlegget, med to nye ovarenn, ny dommertribune, et helt nytt arenabygg og diverse annen infrastruktur i området, kommer seg på nær 700 millioner kroner. NCC vil i hovedsak ha ansvar for hele denne utbyggingen. Når hele Granåsen Idrettspark står ferdig til VM på ski vinteren 2025, vil anlegget ha kostet rundt én milliard kroner.

Arbeidet med den nye idrettsparken har allerede pågått ett års tid i regi av entreprenørfirmaet Grent Entreprenør – tidligere Grunnarbeid. Nye veier og annen infrastruktur i tilknytning til anlegget er fortsatt under bygging. Men det store og mest spektakulære prosjektet starter først nå.

Alt skal bort
Hele de gamle stillasbyggene i både den store og lille bakken skal rives. Det arbeidet starter om en måneds tid. I stedet kommer to nye stillasbygd i stål og betong. Nå blir det også varmestue for hopperne på toppen og heis helt til topps. I det gamle anlegget måtte hopperne gå over 200 trappetrinn i løpet av et skirenn ifølge den polske hoppstjernen Kamil Stoch, som for øvrige har bakkerekorden i Granåsen på 146 meter. Den rekorden kan bli stående også i den nye bakken som ikke blir større enn den gamle, men 150 meter mener ekspertene det bør være mulig å hoppe.

Alt treverk skal bort. Det vil si dommertribunen og det store arenabygget med publikumstribuner. Det alene vil koste 67 millioner kroner, og var av de siste prosjektene som falt på plass. Nå skal arenabygget også gi plass til skytebane (pistol og miniatyrgevær) når denne delen av bygget ikke brukes til skismøring og oppholdsrom for de enkelte hoppnasjonene.

Et stort problem med dagens hoppbakke, har vært den store vanninntrengingen, både av overflatevann og vann fra grunnen. Det skal det nå bli slutt på. Ellers vil hoppbakken bli noe bredere enn dagens. To nye heiser skal på plass slik at Kamil Stoch og hans hoppkolleger skal slippe å gå de mange trappetrinnene.

Store endringer på gang
Også utenfor selve hoppbakken er det mye som skal gjøres, også det i regi av NCC. Ved siden av bakken ligger en liten kolle, kalt Litjåsen. Der ligger det i dag en barnehage, og den skal fortsatt ligge der. Over til Litjåsen skal det bygges en helt ny bru på 60 meter fordelt på to spenn, og som skal være hele 16 meter bred. Det vil gjøre det mulig også å bruke området nord for dagens skianlegg til langrenn. Det ble forsøkt under NM på ski i Granåsen i vinter, men da uten bru.

Tredje og siste byggetrinn i Granåsenprosjektet er ikke i regi av Trondheim kommune, men av flere idrettslag på Byåsen. Sivilforsvarets anlegg som har vært der i flere tiår, skal rives. Det skal også et par andre bygninger i nærheten. I stedet skal det komme en stor idrettshall der Sivilforsvaret holder til i dag. Under ski-VM i 2025 er denne hallen tenkt benyttet som pressesenter.

På langrennsiden er det allerede utført det meste av anleggsarbeidet. Nye, asfalterte rulleskitraseer er bygd, og i tilknytning til dem er også laget anlegg for produksjon av kunstsnø som gjør det mulig å starte skisesongen tidlig. Det må også bygges flere veier i området, noe av dette arbeidet er alt i gang, mens andre traseer blir tatt etter hvert.

Helårsanlegg
Da starten på det nye Granåsenprosjektet ble presentert for media og spesielt interesserte grupper i bakken med kake og kommunale notabiliteter, ble det understreket fra flere hold at Granåsen Idrettspark skal være et helårsanlegg. Også for folk flest, og ikke bare for de relativt få som tørr å hoppe 100 meter og vel så det. Det er ikke til å komme unna at det har vært litt diskusjon om hele VM-prosjektet er verd pengene.

Det er Asplan Viak sammen med Multiconsult som har hatt ansvaret for planlegging og prosjektering. For NCC er bygging av hoppbakker ikke noe dagligdags. Prosjektleder for NCC, Stine Stenberg Stensheim opplyser til Byggeindustrien at de en gang før har hatt ansvaret for å bygge en hoppbakke, og det var i den svenske byen Ørnskiøldsvik for mange år siden.