Når kommer gjenåpningen?

Mange er nå spente på hvordan påskehøytiden vil slå ut på smittetallene. Får vi en ny oppblomstring, eller har de strenge tiltakene som ble innført før påske hatt den ønskede effekt?

Det er fortsatt meget strenge koronarestriksjoner i Norge, noe som berører både næringslivet og alle som privatpersoner. Etter et lengre avbrekk har det tradisjonelt blitt en oppblussing av smittetallene. Dette er noe vi bør frykte også etter påsken. Men på samme tid er det også praktisert meget strenge regler for hva som er lov og hva som ikke kan gjøres, og mange har forhåpentligvis klart å følge disse reglene slik at vi denne gangen kan unngå en ny oppblomstring.

Nettopp dette er noe som også trengs i dagens situasjon. Vi er nå avhengige av en lavere smittetrend og en jevn nedadgående kurve i antall smittede om vi skal nå målet vi alle nå jobber for – er gradvis gjenåpning av samfunnet. Dette er noe vi både ønsker men ikke minst også trenger.

Næringslivet begynner nå virkelig å lide under de strenge kravene som gjelder, og forsetter det på samme måte som nå i en lengre periode også fremover, er det utvilsomt mange som vil få store problemer. Dette vil igjen føre til vanskelige tider for en rekke bransjer i årene fremover. Langtidsvirkningene kan komme senere, men vil kunne ramme meget hardt. Dette vil selvsagt også kunne gjelde for byggenæringen som er avhengig av hvordan samfunnet rundt oss fungerer for å kunne holde aktiviteten oppe.

Byggenæringen har så langt vært både dyktige og heldige – og har klart å holde oppe en overraskende høy produksjon. Men også byggenæringens aktører er nå avhengige av at vi snart kommer over i en mer normal situasjon for å sikre både den kortsiktige men ikke minst den langsiktige produksjonen. Ingen vet hvordan samfunnet vil reagere på noe sikt om vi også skal holde stengt en lengre periode fremover.

Det er derfor helt avgjørende at vi snart kan komme med signaler om en gradvis gjenåpning av samfunnet. Håpet om at dette faktisk vil skje stiger i takt med antall vaksinerte som nå har en jevnt stigende trend. Men dette tar fortsatt tid, og vi må nok smøre oss med en god del tålmodighet før vi har alle svarene. Det er sagt at mot slutten av mai kan vi håpe på en gradvis gjenåpning. Men i hvor stor grad og når vi er tilbake i en mer normalsituasjon er det ingen som vet. Det er fortsatt mange usikkerhetsmomenter, og smittetrykket er ujevnt fordelt over landet.

For mange blir det nok også spennende å se hvordan byggeplassene blir berørt etter en høytid som dette, hvor flere utenlandske arbeidere også skal tilbake på jobb. Vi hører at flere byggeplasser er berørt, men forhåpentligvis klarer man å begrense dette til et minimum. Det er nå avgjørende at ikke byggenæringens virksomheter blir rammet hardt i en periode som er ekstra viktig. Tiden etter påske er en av de mest hektiske periodene innen næringen, og mange bygg - og anleggsprosjekter skal ferdigstilles frem mot sommeren.