Fredag presenterer regjeringen ny Nasjonal transportplan. Vi er nok ikke like forventningsfulle som i 2017, da Ketil Solvik-Olsen fremla tidenes mest ambisiøse plan for samferdselsutbyggingen i Norge.
Basert på forhåndslekkasjer fra ny NTP er vi bekymret for at Hareide fremlegger en «Utsettelsenes plan»
Regjeringen har de siste ukene lekket gladnyheter og «go’ biter» fra NTP rundt omkring i landet. Det er vel og bra, men når hele bildet skal presenteres på fredag, er vi bekymret for at kutt, utsettelser og avlyste prosjekter dessverre kan komme for en dag.
Vi har selvsagt full forståelse for at regjeringen vil ha «mer igjen for pengene» - spesielt med tanke på at det økonomiske handlingsrommet de neste årene kan bli mindre.
Vi mener imidlertid at NTP ikke er det området som det må kuttes på.
NTP må derimot sikre tempo, større investeringer og fremdrift i samferdselsutbyggingen. Samfunnsbehovene er store, så vi som nasjon, har ikke råd til alternativet.
RIF frykter en passiv politisk plan som er langt unna det Norge trenger for å komme seg ut av koronakrisen, og for å skape et moderne samferdselsnett.
Det er allerede varslet at flere planlagte vei- og baneprosjekter vil bli strøket og utsatt, mens flere etterlengtede prosjekter henger i en tynn tråd. Dette gjelder blant annet ny togtunnel gjennom Oslo, som Bane NOR skrotet planleggingskontrakten senest i forrige uke.
Vi ønsker at NTP skal bidra til å sikre og skape nye arbeidsplasser, hindre ytterligere forfall av offentlige infrastruktur, og forberede Norge på det grønne skiftet.
Norges vei ut av koronakrisen krever en nødvendig og offensiv satsing på vedlikehold, planlegging og investering i vei og bane, som gir aktivitet her og nå, og bedre fremkommelighet for folk og næringsliv fremover. Blant lekkasjene er det varslet en ekstraordinær satsing for å hente inn vedlikeholdsetterslepet på fylkesveier.
Slike grep vil vi gjerne se mer av i NTP.
I siste versjon av RIFs kjente rapportserie utarbeidet av fageksperter; State of the Nation, er nemlig vedlikeholdsetterslepet på nettopp fylkesveiene estimert til massive 700 milliarder kroner. Tilstanden på fylkesveiene er av våre eksperter vurdert til karakteren 2, på en skala fra 1-5, hvilket innebærer at funksjonaliteten er truet.
Det kommer utvilsomt til å bli brukt mange milliarder kroner årlig, men vi er redd det skrus til for hardt til slik at forfallet på landets infrastruktur vokser, kritisk viktige bygg- og anleggsprosjekter stopper opp, og arbeidsplasser i byggenæringen settes i fare.
Avlyste og utsatte oppdrag gjør en allerede uforutsigbar hverdag enda mer usikker.
Mange bedrifter i anleggsnæringen balanserer allerede nå hårfint mellom nok oppdrag og nye permitteringer og oppsigelser.
Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.