Illustrasjonsfoto: Trond Lydersen/Statsbygg

Samarbeider om digital sporing av byggematerialer

Statsbygg har gått sammen med flere andre aktører om en veileder for sporing av byggematerialer. Nå sendes den nye løsningen ut på høring.

Den nye veilederen ble lansert på et digitalt frokostmøte torsdag morgen.

– Veilederen skal sikre bedre kontroll på hvilke produkter som er bestilt, levert og montert i et byggeprosjekt. Den vil også sørge for bedre dokumentasjon og kontroll på vareflyten, skriver Statsbygg i en pressemelding.

Statsbygg har utviklet løsningen samme med Bane NOR, Construction City, Helse Sør-Øst RHF, Sykehusbygg HF og GS1 Norway. «Veileder GTIN» har fått navnet etter den globale standarden for identifisering av produkter, som blant annet omfatter strekkoder, QR-koder og RFID-brikker.

Alle produkter som inngår i et byggeprosjekt i Statsbygg skal identifiseres med denne globale standarden.

– Veilederen er et viktig skritt for å digitalisere byggebransjen. Med den globale standarden kan vi sikre at informasjonen om produktene i et bygg er riktig. Det vil kunne gi oss full kontroll over byggets innhold og sikre sporbarhet på produktene , sier direktør Anders Fylling for Statsbyggs faglige ressurssenter, i meldingen.

«Veileder GTIN» sendes nå ut på høring. Frist for høringssvar er 29. april.

Per nå inngår tre produktkategorier i veilederen: dører/vinduer, ferdigbetong/betongelementer og standard hyllevarer. Veilederen vil imidlertid kunne utvides med flere produktkategorier etter hvert.

Veilederen skal sikre at produsentene vet hvordan de skal anskaffe GTIN, og hvordan de skal kunne bruke GTIN videre i hele prosessen frem til FDV-dokumentasjonen overleveres.

– Vi ser fram til å få mange gode innspill fra bransjen. Vi er sikre på at den nye løsningen vil være til stor hjelp for alle aktører i byggeprosjektene våre, enten man er produsent, entreprenør eller eiendomsforvalter, sier Anders Fylling.