Illustrasjonsfoto

Sporveien kjøper skinnepussere til trikk og T-bane - vil gjøre arbeidet med egne maskiner

Styret i sporveiskonsernet vedtok torsdag å gå videre med planene om å anskaffe skinnepussemaskiner til trikk og T-bane. Dette innebærer at Sporveien investerer i egne verktøy for vedlikehold av infrastrukturen, et arbeid som frem til i dag er blitt ivaretatt av innleide ressurser.

- Sporveien investerer nå i nytt materiell for å vedlikeholde skinnegangen for trikk og T-bane i Oslo og Viken. To skinnepussere skal anskaffes, en for infrastruktur trikk og en for infrastruktur T-bane. Arbeidet med anskaffelsen er i startfasen og materiellet er planlagt å være på plass i løpet av et år. Sporveien etablerer nå et forprosjekt, deretter vil en anskaffelse detaljprosjekteres, før det inviteres til en regulær anbudsprosess blant leverandørene, skriver Sporveien i en pressemelding.

- Det er investert milliardbeløp i skinnegående infrastruktur de siste årene og med egne skinnepussere får Sporveien en helt ny mulighet til å forebygge skader og ivareta skinnegangen. Sporveien har tidligere leid inn nødvendig materiell ved behov. Innkjøpet av skinnepussere begrenser også behovet for å slipe skinner med den hyppigheten man hittil har hatt behov for, skriver etaten videre.

–Innleie av slipekapasitet en gang i året som hovedvedlikehold er ingen god løsning. Forfallet går raskere enn det, og nye skinnepussere forebygger slitasje og reduserer behovet for sliping, sier Thor Georg Sælid, banesjef for T-banen i meldingen. Den årlige slipingen i ekstern regi vil fortsatt foregå, men i mindre omfang sammen med Sporveiens egne skinnepussere.

Historien til ideen om egne pussemaskiner kan følges med varierende intensitet, helt tilbake til 2010 – der foreningene også har spilt en helt sentral og konstruktiv pådriverrolle.