Vigdis Sværen er daglig leder i Integra, foreningen for automatisering og digitalisering.

Innlegg: Tips for å bekjempe smitte – nå og fremover

Hvorfor er det fortsatt slik de fleste steder at vi må ta på dørhåndtaket for å åpne døren, slå på lyset ved å ta på en bryter eller skru på en vannkran når vi vet at dette er kilder til smittespredning?

Artikkelforfatteren

Vigdis Sværen er daglig leder i Integra, foreningen for automatisering og digitalisering.

Selv om vi bruker munnbind og er flinke til å holde god avstand har vi fortsatt mange berøringspunkter i en bygning. Det øker faren for smitte selv om vi enkelt kan unngå mange berøringspunkter.

Tekniske løsninger kan bidra til å redusere smittefaren. Dører som åpner seg automatisk ved bevegelse eller fra mobilen, lys som styres med stemmen og varme og ventilasjon som reguleres etter tilstedeværelse og behov.

Løsningene finnes, men vi må benytte dem i større skala enn tidligere. Enten det er i nye eller allerede eksisterende bygg må vi tenke smittevern på en annen måte enn før. Ved å investere i smittefrie løsninger kan vi redde liv og redusere sykefraværet. Spesielt gjelder dette sykehus og omsorgsinstitusjoner, men også skoler, idrettshaller, kjøpesentre og andre bygg der mange folk ferdes vil tjene på at antall berøringspunkter reduseres.

Nelfos medlemsbedrifter har teknologien som reduserer smittespredning. Dette vil ikke bare hindre at koronaviruset sprer seg, men også gi beskyttelse mot vanlige virus som forkjølelse og influensa.

Her mener vi både offentlige og private utbyggere må tenke langsiktig og investere i fremtidens løsninger og ikke i gårsdagens teknologi.

Her er forslag til tiltak som kan innføres med en gang:

Kontaktfrie adgangssystemer

Unngå dørhåndtak. Døren åpnes automatisk ved å holde adgangskort eller adgangsbrikker inntil leser. Nye systemer kan også gi personlig tilgang via en App på brukerens mobiltelefon.

Automatiske dører og garasjedører åpnes ved bevegelsessensorer

Fjern manuelle håndtak og brytere. Døren åpnes automatisk når en person går mot døren, eller døren åpnes med kort eller en App på mobilen.

Berøringsfri lysstyring

Automatisk styring av belysning avhengig av tilstedeværelse og tid på døgnet. Kan forhåndsinnstilles med flere lyssenarier avhengig av behov og tilpasset brukerens ønske.

Berøringsfrie kraner

Vannkran uten berøringspunkt, skrur seg på og av ved bevegelse

Selvspylende toaletter

Toalett som spyler ned automatisk ved bevegelse.

Stemmestyring av belysning og varme

Smarthusløsninger som skrur av og på lys, varme, solskjerming eller annet ved kun bruk av stemmen

Sensorer som sikrer sosial distansering

Smarthusløsninger med sensorer som teller antall personer i rom og soner, og gir varsel om det er for mange til stede. Videre kan sensorer kontrollere at avstand holdes, for eksempel i kontorlandskap eller på lesesaler.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.