Rina Mariann Hansen, byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester. Arkivfoto.

Oslo kommune ber om smitte-tips - varsler mer testing og smittesporing på byggeplasser

Samtidig som Oslo kommune har innført ny forskrift om smittevern på byggeplasser, lover byrådet i hovedstaden en forsterket innsats med stikkprøver, testing og smittesporing.

– Vi har en økende smittetrend i Oslo og det har vært smitte på flere byggeplasser. Flere smittetilfeller er knyttet til byggeplasser der ansatte også jobber på andre byggeplasser. Det er også særlig stor risiko knyttet til innkvartering av ansatte som bor trangt, sier Rina Mariann Hansen, byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i en pressemelding.

Økt testing og smittesporing på byggeplasser

Parallelt med at kommunen tirsdag 2. mars iverksatte en ny forskrift for smittevern på byggeplass, vil byrådet nå forsterke og målrette innsatsen med testing og smitteoppsporing på byggeplasser i hovedstaden.

– Byrådet vil også understreke viktigheten av at arbeidsgivere påser at regelverket for karantene og isolasjon for sine ansatte overholdes. Arbeidstilsynet holder tilsyn på arbeidsplasser for å kontrollere at krav i covid-19 forskriften overholdes. Arbeidstilsynet og Oslo kommune har dialog, heter det i pressmeldingen.

Godt samarbeid med bransjen

Ifølge Rina Mariann Hansen samarbeider kommunen godt med arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene om testing på kommunale byggeplasser.

De vil også trappe opp testingen på private arbeidsplasser.

– For at kommunen skal få oversikt over smittesituasjonen, og for at de øvrige forsterkede smitteverntiltakene skal få effekt, er det nødvendig at den bransjen hvor det faktisk pågår utbrudd sikrer forsvarlig drift, sier byråden.

Bygger på bransjens egne regler

Tiltakene som er innført, bygger på bransjens egne regler.

– Ved å forskriftsfeste disse kan brudd sanksjoneres. I forskriften legges det også inn krav som kommer i tillegg til anbefalinger gitt i bransjens egen veileder, skriver kommunen.

Følger opp med stikkprøver og mottak av tips

For å sikre etterlevelse vil Oslo kommune følge opp med stikkprøvekontroll.

– Vi ønsker også tips hvis noen observerer brudd på reglene, skriver kommunen som har opprettet en egen e-postadresse som det kan meldes til: smitteogbygg@byr.oslo.kommune.no.

Forskriften varer til og med 23. mars

Forskrift for ivaretakelse av smittevern i Oslo trådte i kraft 2. mars og gjelder til og med 23. mars 2021.

Forskriften gjelder bygg- og anleggsplasser i Oslo kommune, inkludert bygg- og anleggsplasser der Oslo kommune er byggherre.

Utover smittevernregler bransjen allerede kjenner godt, er den viktigste bestemmelsen i forskriften at det hovedsakelig ikke skal være mulig å jobbe flere steder.

Det er viktig å unngå smittespredning på og mellom byggeplasser. Forskriften tydeliggjør arbeidsgivers ansvar for å følge opp.