Valle View

Valle View på Helsfyr i Oslo, 16.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 16.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 16.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 16.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 16.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 16.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 16.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 16.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 12.2.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienValle View på Helsfyr i Oslo, 16.2.2021 Foto: Trond Joelson, Byggeindustrien

Når det andre av NCCs kontorbygg nå står ferdig på Valle, er halvsirkelen rundt Valle Wood i ferd med fylles ut. En lett gjenkjennende skrågeometri i Valle Views utforming, viser et klart slektskap til Valle Wood, selv om bæresystem og fasadematerialer er høyst ulike.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Kontorbygg

Areal: 22.000 kvadratmeter + kjeller 5.000 kvadratmeter

Byggherre: NCC Property Development

Totalentreprenør i samspill: NCC Building Nordic

Arkitekt og interiørarkitekter: Lund+Slaatto Arkitekter

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIBR og RIG: Sweco Norge l RIByFy: Asplan Viak l RIAKU: Multiconsult l RIB: Seim & Hultgreen l ITB-koordinator: Erichsen & Horgen l RI Rør og RI Vent: Bright l RIE: Konsel

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Elektro: Lys og Varme l Ferdigbetong: Norbetong l Taktekking og membran: IcopalTak l Maler: Edvardsson Entreprenør l Flislegging: BBM i Norge l Himlinger, skillevegger og kontorfronter: Moelven Modus l Lås og beslag: Assa Abloy Opening Solutions Norway l Storkjøkken: Norrøna Storkjøkken Oslo l Gulvbelegg: Oslo Tapet og Gulvbelegg l Tredører: Daloc Norge l Innredningsutstyr: Treprosjekt l Sluttrengjøring: Maid4you l Aluminium innvendig parti/dører: H-Fasader Glassteam l Oppmåling: Solli & Hoff l Løfteplattform: Cibes Lift Norge l Foldevegg: Sigmund Olsen Agentur l Sykkelstativ: Haniss l Rørlegger: HR Rør l Sliping betonggulv entrepriser: Betotec l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Grunn- og utomhus-arbeider: Håkanes Maskin l Branntetting: Firesafe l Inngangsmatter: Matteleverandøren l Avfallshåndtering: Ragn Sells l Armering: Celsa Steel Service l Heis: Schindler l Fasadevask: Noracon l Ståltrapper: Atrium Design & Trade l Tårnkran: Rental Group Crane l Værbeskyttelse: Norwegian Scaffold Group l Legging armering: Brandbu Bygg & Armering lPrefab betong: Contiga l Ståldører: Daloc Norge l Branngardiner, røyk / ventilasjonsluker: Velux Commercial Bramo l P-hus belegg: Betongconsult l Sedumtak: Vital Vekst l Gulvstøp: Fron Betong l Mur, puss og tegl: Brafas l Stillas: Xervon Norway l FDV: Curotech l Minikjøkken: HTH Prosjektavdeling lKonvektorkasse: Johansen & Co. Produksjon l Gulvavretting: Gulventreprenøren l Kjerneboring/betongsaging: Mimax Asfalt & Betong l Fasadeelementer: UPB l Toalettgarnityr: Johs Olsen l Ytterdører: Castor Autogen Mekaniske l Glassarbeider: H-Fasader Glassteam l Trykktesting og termografering: Omega Akerholdt l Parkett: Bo Andrén Norge lRekkverk utvendig: Øiseth Montasje l Speil og dusjvegger: Idema

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Valle View har et areal på ca. 22.000 kvadratmeter fordelt på 13 etasjer, i tillegg til to kjelleretasjer på 5.000 kvadratmeter. P-kjelleren på 3.500 kvadratmeter er koblet sammen med Valle Woods parkering, med felles innkjøring i sør. Fra fire bygg og seks adresser i Oslo sentrum vil Utlendingsdirektoratet (UDI) fra 1. mars flytte inn. UDI tar i bruk cirka 16.000 kvadratmeter fra første til og med halve niende etasje.

Valle View er altså det andre av NCCs utviklingsprosjekt på Valle, med NCC Property Development som byggherre og NCC Building Nordic som totalentreprenør.

– Tilføre noe positivt

– Vi ville bidra til å gjøre Valle til en attraktiv del av Helsfyr. Tilførselen av mennesker til området vil øke, ikke minst med mer næringsvirksomhet og flere boliger. Da hviler det et stort ansvar på oss som utviklere å tilføre bydelen noe positivt, sier prosjektleder i NCC Property Development, Magnus Prestmo.

I tillegg til utadrettet virksomhet med restauranter i første etasje på alle byggene, er etableringen av et torg foran Intility Arena og Valle Wood er viktig premiss i kontakten med publikum. Lund+Slaatto Arkitekter har tidlig vært med på å utvikle NCCs tomtestykke.

– Vi kom frem at en viss omstrukturering av bygningsvolumene måtte på plass for å få optimalisert henvendelsen mot torget foran stadion. Torget vil bli det mest samlende byrommet i bydelen i nærområdet. Med Valle Wood i senter, vil Valle View og de kommende byggene skape en skjermende effekt mot trafikken på E6. Volumkomposisjonen har også vært deretter; et relativt lavt Valle Wood, mens Valle View og de to kommende byggene blir høyere og ligger som en skjerm rundt, forklarer Ørjan Husby i Lund+Slaatto Arkitekter.

Samspill og målpris

Valle View er gjennomført som en samspillsentrise med målpris. Verktøyet NCC Project Studio, der det er utviklet modeller og prosesser for hvordan man kjører samspill og involverer aktører, ble tatt i bruk.

– I en fase 1 jobbet vi sammen med byggherre, arkitekt, rådgivere og de tekniske fagene, der vi i fellesskap søkte de gode og fornuftige løsningene. Det gjaldt også å finne løsninger som gjorde at leietaker UDI fikk oppfylt de kravene og de behovene de hadde, forteller Stian Strande Valholm, prosjektleder i NCC Building Nordics, som ble kontrahert i mars 2019.

I en stram tidsramme, og mens NCC begynte utgravingen av tomta, ble det prosjektert og sendt søknader til Plan- og bygningsetaten.

– Det forelå ikke et komplett forprosjektmateriale. Men dette har blitt håndtert veldig bra av NCC, både som entreprenør og byggherre. Jeg føler vi har landet godt med fremdriften, det arkitektoniske uttrykket og sluttresultatet, sier Husby.

Etter utgraving og støping av kjeller, forteller Valholm forteller at råbyggsfasen tok til i august 2019. 1.000 betongbjelker og 2.000 hulldekker skulle heises på plass.

– Med et såpass høyt bygg, ville det blitt lenge å vente på innvendige arbeider, dersom alle vegger og taket skulle være montert og på plass først. For å holde fremdriften jobbet vi derfor med to kraner og to lag. Samtidig med råbyggmontasje, begynte vi arbeidet med innvendige vegger og tekniske føringer noen etasjer under. Utfordringen med klimaet løste vi med krympeplast på fasaden og med provisoriske tekkinger på hulldekkene, slik at det var mest mulig tørt før vi fikk tettet bygget permanent, sier Valholm.

Fasader

Fasadeelementene følger samme konstruksjonsprinsipp som i Valle Wood. For prosjektet var det viktig å skille de to byggene.

– Men det var samtidig viktig å vise et slektskap, spesielt i den skrånende geometrien. Fasadeuttrykket underbygger hovedkomposisjonen og plangrepet. Fasaden er tre-dimensjonal, som bremser vinden mer enn en slett fasade. Metallflatene fanger lyset på ulikt vis. Det gir en variasjon i mønsteret som fascinerer når man beveger seg rundt bygget. Til tross for at mønsteret er repeterende i et høyt volum, slår Husby fast.

Elementfasaden består av ca. 8.900 deler, og er prefabrikkert i Latvia. Den ankom Valle med kledning og glass og ferdig innsatt solskjermingssystem. For å unngå transport- eller fuktskader ble den innvendige flaten kledd med finerplater i ask etter at elementene var montert på plass på Valle. De innvendige overflatene i ask fungerer godt sammen med eksponerte betongflater i interiøret og møbler og fast innredning i ask.

Store vindusflater

Med tanke på Valle Views kvaliteter når det gjelder plassering, utsyn og gode solforhold, forteller Prestmo at de fikk innspill på hva et leiemarked hadde som preferanse.

– Vi lyttet både til arkitektene og til hva eiendomsmeglerne mente leietakerne ville ha. Vi valgte bevisst store vindusflater som ikke pakker inn den gode utsikten. I stedet for en konvektor foran vinduene oppå dekket, valgte vi å legge dem i nedfelte kasser i ytterkant av dekket. Da mister vi minimalt av vindusflatene langs gulvene, sier Prestmo.

I likhet med det som da var Norges største kontorbygg i massivtre, Valle Wood, har NCC valgt å prosjektere og bygge Valle View etter samme strenge miljøklassifiseringen, der målet er sertifikatet på BREEAM-NOR Excellent.

UDI disponerer hele første etasje, og opp til og med halve niende etasje. Deres møteromsenter går over halve første og halve andre etasje. I første etasje disponerer de eget kjøkken og kantine, mens øvrige leietakere får egen kantine med utgang til takterrasse i 13. etasje.

– Den store utfordringen var utvilsomt den korte byggetiden, med cirka 22.000 kvadratmeter på plass på under to år, inkludert grunnarbeider. Det gjør oss stolt av våre samarbeidspartnere. En kort byggetid gir også en komprimert beslutningsperiode for leietaker. Men vi er imponert også over UDIs prosjektledelse som har vært i stand til å ta beslutninger og følge vår framdrift, også i forhold til entreprenørenes behov og beslutninger, slår Prestmo avslutningsvis fast. 


Flere prosjekter