Elvebredden Park

<p>Foto: NBBO Byggtek AS</p>Foto: NBBO Byggtek ASFoto: NBBO Byggtek ASdefault

Alento har bygd fire boligblokker med 65 leiligheter og næringslokaler ved Lierelvas bredd midt i Lierbyen.  

Fakta

Sted: Lier

Prosjekttype: Bolig- og næringsbygg

Bruttoareal: 7.000 kvadratmeter

Kontraktsum inkl. mva: 230 millioner kroner

Totalentreprenør: Alento

Byggherre: Nedre Buskerud Boligbyggelag

Byggherrerådgiver: NBBO Byggtek

Arkitekt: Arkitektkontoret K16

Landskapsarkitekt: Stener Sørensen

Rådgivere: RIB: Kongsberg Prosjektservice l RIBr: Q Råd-
givning l RIG: Seierstad Geo l RIV: EM Teknikk, Bravas Engineering, Sweco Norge l RIE: Five Elektro l RIA: Asplan Viak l RIEn: EM Teknikk Energi lUavhengig kontroll: Takstforum

Underentreprenører og leverandører: Tømrerarbeider: GST Byggmontering l Betongarbeider: Trio Betong l Stikking: Stener Sørensen l SD-anlegg: SRO l Ventilasjon: Solland l Elektro: Five Elektro l Heis: Schindler, TKS Heis l Taktekking: Viken Entreprenør l Blikkenslager: HB Blikk l Brannsikring: Bygg og Brannsikring Buskerud l Mur, puss og flisarbeider: Hilmatis l Grunn- og utomhusarbeider: Hermansen Maskin l Fast innredning: Studio Sigdal Kongsberg l Badekabiner: Probad l Fundamentering: Seierstad Pelemaskiner l Prefab: Kynningsrud Prefab l Riving: Norsk Saneringsservice l Parkett og listverk: Trenova l Porter: Windsor Door l Rekkverk: Vestfold Bygg og Rekkverk l Gulvavretting: Gulventreprenøren lBoder: Troax l Gulvbelegg: Oslo Tapet & Gulvbelegg l Glass/alu: Saga Aluminium l Himlinger: Bærum Byggmontering l Lås og beslag: Certego l Solskjerming: Celcius

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Prosjektet består av rundt 5.561 kvadratmeter med salgbart areal og rundt 1.200 kvadratmeter næringsarealer, fordelt på fire blokker.

Bygningskroppene er på fem etasjer hver, men har felles første etasje og underetasje. I underetasjen er det parkeringsplasser og boder, mens første etasje delvis består av næringslokaler og delvis av parkeringsplasser.

Leilighetene strekker seg fra 51 til 156 kvadratmeter i størrelse, og varierer i pris fra 2,8 til 11 millioner kroner. I alt er 60 av de 65 boligene solgt.

– Boligene har en moderne standard med enstavsparkett, Sigdal kjøkken og store vinduer med mye lysinnslipp. Alle leilighetene har også balkong og vannbåren varme i stue og på kjøkken. Toppleilighetene har plassbygde bad. De andre boligene har prefabrikkerte baderomskabiner, sier prosjektsjef Simen Herregården Thrygg i Alento AS, som er totalentreprenør.

Bocciabane og drivhus

De fire blokkene er ført opp med prefabrikkerte elementer.

– Det er i hovedsak pussfasader på byggene, men med innslag av royalimpregnert trepanel. Overetasjene er inntrukket med balkonger og aluzink fasadeplater. Det er generelt lagt vekt på at fasadene skal kreve minst mulig vedlikehold, sier han.

På taket til den felles første etasjen er det bygd opp et uteområde på 1.250 kvadratmeter. Her er det inngang til de fire bygningskroppene, samt gangstier, sittegrupper, lekeapparater og en bocciabane.

Det skal også bygges et drivhus for beboere med grønne fingre. På det ene bygget er det en felles takterrasse, og i kjelleren er det både et samlingsrom med toalett og kjøkken samt et hobbyrom med innlagt vann.

Spaden i jorden sommeren 2019

Rivearbeidene på tomten i Lierbyen startet rundt juni 2019, og grunnarbeidene startet i august 2019.

– Først ble det slått spunt i par uker. Deretter startet vi utgraving av masser og klargjøring for fundamentering i starten av september. Vi satt ned peler i rundt en måned og så begynte betongarbeidene, sier Thrygg og legger til:

– Prefaben startet i begynnelsen av desember og var ferdigstilt før starten av sommerferien 2020. Deretter har vi drevet med innvendige arbeider og fasadearbeider fram til ferdigstillelse nå i slutten av februar, sier Thrygg.

På grunn av koronasituasjonen hadde de full drift på byggeplassen gjennom hele ferien.

– Vi var opptatt av å unngå å komme bakpå på grunn korona. Det har vi heldigvis klart. Prosjektet leveres både til avtalt pris og før kontraktsfestet byggetid, sier han.

Utbyggingssjef Tor Engebakken i Nedre Buskerud Boligbyggelag, som er byggherre, sier de er godt fornøyde med prosjektet.

- Det har vært god fremdrift i byggeprosessen og god kvalitet på resultatet. Interessen for prosjektet har også vært enorm. Det kan absolutt virke som dette var et etterlengtet prosjektet i Lier. Vi solgte veldig mange leiligheter, veldig fort. Det bidro også til at byggingen kunne starte opp raskere enn forventet, sier han.

Tett på naboene

Thrygg sier byggeprosessen har gått som planlagt.

– Tomten er bygd opp som et eget fordrøyningsmagasin, hvor vi fordrøyer vann under bygget. Vi sørger dermed for å begrense påslippet av vann ned mot elven, slik at den ikke får for mye vann, sier Thrygg.

Prosjeklederen påpeker også at prosjektet er plassert tett på naboene, med vei på tre sider av bygget. Det ligger også en enebolig tett inntil prosjektet.

– Det er en ganske trang tomt sånn sett. Da vi skulle montere det første bygget, var det for eksempel ikke plass til kranen vår langs veien. Dermed kjørte vi den heller inn på selve bunnplaten, og sto der og monterte. Det er ikke uvanlig i slike prosjekter, men det skaper noen ekstra utfordringer. Det har derfor vært viktig å planlegge logistikken nøye, sier han.

Thrygg sier det også er en skolevei som går forbi prosjektet, og at de derfor har hatt tett dialog med både kommunen og FAU.

– Det har fungert bra. Vi har sørget for at det ikke har vært inn- eller utkjøring til prosjektet når elevene går til og fra skolen. Dialogen med naboene ellers har også gått veldig bra, sier han. 


Flere prosjekter