Ill. Avfallsfrie byggeplasser

Tildelt forprosjekt-støtte fra Grønn Platform: - Å skape «Avfallsfrie byggeplasser» er noe byggenæringen må gjøre sammen

Det sier Halvor Jensen, leder av styringsgruppen i nettverket BIM Verdi og administrerende direktør i løsningsleverandøren NTI.

Nå inviterer han alle aktører i byggenæringen til å delta i forprosjektet og bidra til at søknaden til hovedprosjektet blir slagkraftig.

I regjeringens tiltakspakke for bærekraftig omstilling ligger det én milliard kroner fordelt over tre år. Pakken har fått navnet «Grønn plattform» og skal legge til rette for grønn vekst og et bærekraftig næringsliv. Midlene er ment å gå til prosjekter innen både forskning og innovasjon. Fra det helt grunnleggende og til løsninger som er tilnærmet klare for presentasjon i sine respektive markeder. Selve hovedutlysningen vil finne sted en gang før sommeren. Det er Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Siva og Enova som samarbeider om ordningen og som har valgt ut de 93 kandidatene som har blitt tildelt forprosjektstøtte. «Avfallsfrie byggeplasser» er da altså en av disse.

– EU-kommisjonen har i sin handlingsplan for sirkulær økonomi pekt på en rekke utfordringer og manglende brikker for å imøtekomme deres «Strategy for a Sustainable Built Environment.» Vi er av den oppfatning at «Avfallsfrie byggeplasser» er ytterst relevant i sammenhengen og kan løse mange av disse utfordringene, sier Jensen i en pressemelding.

Det er prosjektet «Avfallsfrie Byggeplasser - presis prosjektering, produksjon og logistikk» som har fått støtte.

– Nettverkene «Avfallsfrie Byggeplasser» og «BIM Verdi» knytter sammen en rekke entreprenører, produsenter, rådgivere, arkitekter og programvareleverandører. Det er disse konstellasjonen sammen som har vi fått tilslag fra Forskningsrådet om forprosjektsøknad for Grønn Plattform. Sammen skal vi, og alle andre som er interessert i å være med, utforme det endelige prosjektet, sier Jensen.

For å kvalitetssikre prosessen og sørge for at leveransen blir optimal har Jensen valgt å gi stafettpinnen videre til prosjektleder Bård Krogshus i BIM Verdi. I tillegg til at Krogshus har bakgrunn som rådgiver i flere grener av virkemiddelapparatet, har BIM Verdi allerede fungert som sekretariat for Avfallsfrie byggeplasser i en tid, og tatt seg av det rent praktiske arbeidet rundt organisering, fasilitering og oppfølging av de som allerede har meldt sin interesse for deltakelse.

– NTIs rolle har egentlig bare vært å «eie» forprosjektet, da noen måtte melde seg som søknadsskriver. I hele prosessen har imidlertid Krogshus og miljøet i og rundt BIM Verdi vært sterkt tilstedeværende med råd og innspill. Vi kommer også til å jobbe tett opp mot andre miljøer. Ikke minst Construction City Cluster. Som i likhet med oss har fått forprosjektstøtte til sin satsning døpt «Wasteless.» Et prosjekt som deler mange av målene våre, men som har valgt litt andre vinklinger, definisjoner og innganger til problemstillingen. Du kan godt si at vi forsterker og belyser hverandre, sier Jensen som håper flest mulig vil melde sin interesse og bli med.

Jensen forteller at flere av de drøyt 50 deltakerne i de to nettverkene har jobbet med temaet Avfallsfrie byggeplasser i drøye to år.

– I løpet av denne tiden er det etablert relaterte, individuelle prosjektløp forankret i ulike deler av virkemiddelapparatet og tre praktiske piloter. Piloter som ettertrykkelig har vist at en byggenæring som ikke produserer søppel er realistisk og innenfor rekkevidde. Nå er tiden derfor inne for en større og bredere satsning. Først i Norge, etter hvert internasjonalt, heter det i meldingen.

– Presis industrialisering, nøyaktig prefabrikasjon og rendyrket montering på byggeplass, er etter vårt skjønn den mest rasjonelle veien å gå for å få en samlet byggenæring opp av grøfta vi har kjørt oss fast i. I forprosjektet ønsker vi derfor å invitere inn det som kan krype og gå av aktører, fra hele byggenæringens kronglete verdikjede, for å enes om angrepsvinkler, metodikk, ansvarsfordeling og hvordan samarbeide mest mulig effektivt og sømløst, sier Jensen.

Ifølge Jensen har de pågående pilotene vist at økt presisjon i prosjektering, produksjon og logistikk kan eliminere avfall før det kommer til byggeplassen.

– For å få til dette er det imidlertid tvingende nødvendig å ha en felles forståelse og utgangspunkt. Gjennom intensivprogrammet «ByggSammen», som vi i NTI har benyttet, har aktører som JM, Norgips, Pipelife, Gausdal Landhandleri, Sweco, Logiq, A. Aulie Rørentreprenør og APX Systems, satt seg ned sammen for å finne løsninger, muligheter og gangbare veier framover. Det vi i praksis gjør i ByggSammen er å synliggjøre nødvendig tiltak gjennom innsiktsintervjuer. Innsiktsintervjuer har vært et godt grunnlag for forprosjekt-søknaden og vil være et viktig instrument også i utformingen av den endelige søknaden. Vi håper derfor at de selskapene som har vært med i programmet vil være med videre i prosessen for å bli en del av vårt endelige Grønn Plattform-prosjekt, sier Jensen.