Illustrasjonsfoto: Christian Aarhus

- Energisparing i boliger og bygg må prioriteres i klimaplanen

29 miljø-, forbruker-, arbeidstaker- og bransjeorganisasjoner står nå sammen om et innspill i anledning Stortingets behandling av Klimaplan (Meld. St. 13 (2020–2021)). De ønsker å sette fokus på energitiltak i eksisterende bygningsmasse-

Portrett 11, Jøns Sjøgren, Boligprodusentene, Byggevareindustrien. Foto: Sindre Sverdrup Strand

- Husholdningene bruker hvert år rundt 40 TWh elektrisitet. I 2019 var dette 30 prosent av totalt strømforbruk i Norge. Energisparing i bygg kan gi store mengder konfliktfri strøm, sier Jøns Sjøgren administrerende direktør i Byggevareindustriens forening. De er en av organisasjonene som står bra brevet.

Les hele brevet her

- Dette er et avgjørende bidrag som i for liten grad er hensyntatt i klimaplanen. Vi ber derfor om at Stortinget ber regjeringen legge frem en plan for hvordan man skal realisere 10 TWh energisparing i bygg innen 2030 fra dagens nivå på 80 TWh, fortsetter han.

Han peker på at Enova også må sterkere på banen.

- Norske husholdninger betaler hvert år inn rundt 400 millioner kroner til Enova gjennom påslaget på nettleien. Det er på tide å få noe igjen. Vi ber derfor om at minimum 300 millioner utbetales til energitiltak i husholdningene gjennom Enova, sier Sjøgren.