- Nå trenger du ikke å diskutere hva som er en fin betongoverlate eller ikke lenger, sier Berit G. Petersen i Unicon. Foto: Unicon

Håper mange vil bruke nytt verktøy for bedre forventningsavklaring rundt synlige betongoverflater

I fjor ga Norsk Betongforening ut p ublikasjon nummer 9, Betongoverflater. Foreningen håper nå flere vil ta dette verktøyet i bruk.

- Nå trenger du ikke å diskutere hva som er en fin betongoverlate eller ikke lenger. Nå kan du beskrive det du ønsker ved hjelp av klasseinndeligen i den nye publikajson om betongoverflater, sier Berit G. Petersen i Unicon.

- Beskrivelse og vurdering av eksponerte betongoverflater i byggeprosjekt har vært en kilde til konflikter i byggeprosesser og i mange tillfeller har det vært utfordrene for arkitekt, byggherre, entreprenør og betongprodusent å enes om hva som er tilsiktet overflate på betong. Det har lenge vært behov for et verktøy for vurdering og beskrivelse av synlige betongoverflater, utdyper Petersen, som har vært leder for komiteen for publikasjonen. Nettopp dette er også bakgrunen for at Norsk Betongforening i 2020 utga denne reviderte versjonen av NB Publikasjon nummer 9, Betongoverflater. Nå arrangeres det også kurs med utgangspunkt i publikasjonen for å dele best practice og gode råd om beskrivelse, utførelse og utbedring av eksponerte betongoverflater.

Foreningen peker på at betong har karakter og estetikk som ikke finnes i andre byggematerialer.

- Betongoverflaters visuelle uttrykk fremstår alltid på forskjellige måter og dette er ofte nettopp hvorfor man finner betongens overflateutrykk interessant. Samtidig gjør det at det er svært viktig med en tidlig forventningsavklaring i forhold til hva arkitekt og byggherre ser for seg og at dette gjøres i felles forståelse med entreprenør og betongleverandør, heter det i en melding fra foreningen.

- Vi håper at Publikasjon nummer 9 blir brukt av arkitekt, byggherre og entreprenør. Vi tror dette kan gjøre at man oppnår en gjensidig forståelse om hvilken kvalitet de eksponerte glattforskalte betongoverflatene forventes å ha, og hva som gjøres i ulike tilfeller av avvik, påpeker Petersen.

Spesifikasjonen skal kunne benyttes på alle prosjekter der en ønsker en gitt overflatekvalitet på synlig betong.

- Publikasjonen angir et klassifikasjonssystem der de de ulike klassene setter krav til en målbar overflatekvalitet både til plasstøpt betong og betongelementer. Både evaluering av porer, gråtone, skjolding, forskalingsskjøter, staghull og hjørner beskrives. Den inneholder også en veiledningdel med billedeksempler samt en liste over referanseprosjekter som kan være nyttige å vise til, skriver foreningen.

Digitalt kurs i utførelse og utbedring av betongoverflater arrangeres 23. februar.