Contiga Askøy

Foto: ContigaUtbyggingen inkluderer i tillegg til selve produksjonshallen en kontorfløy på 330 kvadratmeter samt et utelager på cirka 4.700 kvadratmeter. Foto: ContigaFoto: ContigaContigas nye fabrikk på Askøy utenfor Bergen i Vestland fylkeFoto: ContigaFabrikksjef Cato Haugland, Contiga Askøy.Contigas nye fabrikk på Askøy utenfor Bergen i Vestland fylkeFabrikken inneholder fire støpebaner, og banene er cirka 135 meter lange. Foto: ContigaFoto: ContigaFoto: ContigaFoto: Contiga

I desember ble de bygningsmessige arbeidene med Contigas nye hulldekkefabrikk på Askøy ferdigstilt, og nå er produksjonen i gang på anlegget som Contiga beskriver som verdens mest moderne i sitt slag.

Fakta

Sted: Askøy

Prosjekttype: Betongelementfabrikk

Størrelse: 3.000 kvadratmeter

Byggherre: Contiga

Totalentreprenør: Backe Bergen

Kontraktstørrelse: 60 millioner kroner (eks. mva.)

Arkitekt: Arkitekt Rolv Eide

Rådgivere: RIB og RIBfy: Node l RIE: Prestegård l RIV: Miljøconsult l RIVA: VA-Service

Underentreprenører og leverandører: Tømrer: Byggmester Ådnekvam l Betong: Nilsen & Sture Betong l Fasadeelementer, takplater og beslagsarbeider: GH Prosjekt l Stikking: Veseth l Grunnarbeid og sprenging: Hanøy Riggboring l Rørlegger: Askøy VVS l Ventilasjon: Hamstad l Elektro: Prestegård l Taktekking: Protan Entreprenør l Flis: Aasebø Murservice l Maler: Malermester Røed l Veibommer, rekkverk: Solheim Gjerdenett l Kranbane: Fana Stål

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det har tatt rundt to år og ti måneder å planlegge og bygge den store fabrikken på Askøy, like utenfor Bergen. Med denne etableringen satser Contiga nå på å ta betydelige markedsandeler i og rundt Vestlandets hovedstad.

Fabrikken har en makskapasitet på hele 250.000 kvadratmeter, og fabrikksjef Cato Haugland er nå glad for å kunne sette i gang produksjonen.

– Vi har fått godkjenningen fra Kontrollrådet på plass, og er allerede godt i gang med støpingen, og vil nå sakte med sikkert øke volumet. Det førte prosjektet vi skal levere til er utbyggingen av Buebygget, som oppføres av BARA Eiendom AS, i Kronstadparken i Bergen, med Constructa som entreprenør. Vi ser nå fremt til å komme i gang for fullt, sier Haugland til Byggeindustrien. Han er stolt over det nye anlegget som er realisert på NorStones stengte anlegg i området. Både NorStone og Contiga er en del av storkonsernet Heidelberg Cement Group, og NorStone har nå fullført restaurering og sikring av bruddet.

Moderne

– Fabrikken er den mest moderne i Europa, og vi mener også i hele verden. Produksjonen er i stor grad automatisert, og vi kan produsere mye med få ansatte. Når vi kjører for fullt vil vi være rundt 15 ansatte i fabrikken, sier han.

Fabrikken er et sandwichbygg som er hele 196 meter langt og rundt 15 meter bredt, og er på rundt 3.000 kvadratmeter. Utbyggingen inkluderer i tillegg til selve produksjonshallen en kontorfløy på 330 kvadratmeter samt et utelager på cirka 4.700 kvadratmeter. Fabrikken inneholder fire støpebaner, og banene er cirka 135 meter lange.

Tomten de disponerer er på rundt 65 mål, og det er god plass til både inn- og utkjøring av fabrikken, og de har stor utvendig lagerplass. Fabrikken ligger også like inntil et kaianlegg.

Totalentreprise

Betonmast Bergen sikret seg i utgangspunktet kontrakten med Contiga for utbyggingen av fabrikken, en kontrakt på cirka 60 millioner kroner, eksklusive merverdiavgift. I fjor ble Betonmast Bergen solgt til Backe, og det er dermed Backe Bergen som har fullført totalentreprisen. Det er stort sett de samme ansatte som startet med arbeidet som også har fullført utbyggingen.

Haugland er godt fornøyd både med utbyggingsprosessen og resultatet.

– Selve utbyggingen har gått etter planen, og fremdriften har vært god. Vi har fått et flott og funksjonelt bygg, påpeker Haugland. Partene har samarbeidet tett gjennom hele prosessen, som har skjedd gjennom en samspillsmodell.

Også prosjektleder Inge Solberg i Backe Bergen er godt fornøyd med prosjektet.

– Det har i utgangspunktet ikke vært et komplisert prosjekt, men det er et langt bygg med store flater. Hele prosessen har gått fint, og vi kom i mål på en god måte. Det har selvsagt vært positivt å ha en såpass romslig byggeplass å boltre seg på, sier Solberg. Byggearbeidene tok til i begynnelsen av 2020, og overleveringen av det bygningsmessige fant sted 7. desember i fjor.

– Prosessen gikk som planlagt, men vi fikk noen utfordringer som følge av smitteverntiltakene med bakgrunn i koronapandemien. Det førte til noen forskyvninger i tidsplanen, men vi mener at dette er blitt håndtert på en god måte, legger Solberg til.

Støpemaskiner og produksjonsmaskiner utgjør også en vesentlig del av prosjektet, og dette er levert av det finske selskapet Elematic.

– De er fortsatt til stede for å gjøre de siste finjusteringene på produksjonslinjen, men så langt ser det veldig bra ut, legger Haugland til. Elematic har utført sine leveranser i en sideentreprise direkte med byggherre.


Flere prosjekter