Byrådsleder Roger Valhammer, helsebyråd Beate Husa og medisinsk fagsjef, Trond Egil Hansen i byrådet i Bergen kommer for å orientere om nye koronatiltak. Foto: Marit Hommedal / NTB

Bergen vil lempe litt på tiltakene, men ikke slippe helt opp

Bergen har fortsatt ikke god nok oversikt over det sørafrikanske mutantviruset. Kommunen ønsker likevel å lempe noe på de strenge koronatiltakene.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) holdt en pressekonferanse fredag formiddag der han ba regjeringen lempe noe på tiltakene for Bergen.

Blant annet foreslår han at fritidsaktiviteter for barn og unge kan åpne igjen, og at restauranter kan åpne, men at det fortsatt skal være skjenkestopp.

Valhammer sier at kommunen har god oversikt over utbruddet av det britiske mutantviruset, men ikke god nok kontroll på utbruddet av den sørafrikanske varianten

Forrige helg ble det innført svært omfattende koronatiltak som følge av utbrudd med mutert virus. Disse tiltakene skulle etter planen vare til og med søndag 14. februar.

Det var regjeringen som innførte de strengeste tiltakene i Bergen, Ulvik og Kvam, samt tiltak i ti øvrige vestlandskommuner. Det er også regjeringen som må oppheve eller lempe på tiltakene.

Dette anbefaler byrådet:

– Med forbehold om at regjeringen er enig med oss, så blir det fortsatt svært strengt i Bergen én uke til. Men vi anbefaler regjeringen å åpne litt opp, sånn at det blir lov til litt mer, spesielt for barn og unge, sa Valhammer.

Han sa byrådet i Bergen anbefaler følgende lettelser:

* Bibliotek kan åpne.

* Restauranter og serveringssteder åpne, men det blir fortsatt skjenkestopp.

* Noen flere butikker kan åpne.

* Toppidretten kan trene igjen.

* Det åpnes opp for organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år.

* Videregående skoler vil ikke være stengt, men gå over til rødt nivå.

* Skolesvømming åpner.

* Grunnskoler og barnehager går over til gult nivå.

– Må holde ut en stund til

– Vi håper disse tiltakene vil gjøre hverdagen lettere for noen, samtidig som vi beholder kontrollen på utbruddene, får den nødvendige oversikten og hindrer ukontrollerte utbrudd av mutantvirusene, sa byrådslederen.

– Vi må holde ut en stund til før det blir bedre og før vi kan slippe enda mer opp.

Regjeringen kommer mest sannsynlig med sin avgjørelse i løpet av fredagen.