Når kan vi forvente en normal hverdag?

Mange begynner nå virkelig å kjenne på koronatrettheten og følgene av de til dels strenge smitteverntiltakene. Dette gjelder for hver enkelt av oss, men ikke minst også i jobbsituasjoner. Det er fortsatt helt i det blå når vi kan forvente å komme tilbake til en mer normal hverdag.

Flere peker på at til sommeren, eller i hvert fall etter sommeren, vil mange nok være vaksinert til at vi kan begynne å åpne opp igjen, og dermed vil kunne gjennomføre reiser, besøk og aktiviteter som for et år siden ble regnet som helt normalt og selvfølgelig. Det som vi tok for gitt er noe vi i dag ved flere tilfeller ikke har mulighet til lenger. Det går selvsagt greit for en periode, men nå begynner denne perioden virkelig å dra ut – og det sliter på.

Selv om mange både håper og tror på en bedring over sommeren, er dette ikke noe vi kan ta for gitt. Det er mange usikkerhetsmomenter og mildt sagt en varierende grad av utbrudd som vekker bekymringer. Det generelle smittebildet har de deiste ukene gått ned og flater nå ut. Den store bekymringen fremover er hvordan vi vil oppleve oppblomstringen av de såkalte muterte variantene, og hvor sterkt disse har slått ut i deler av landet. Om disse får skikkelig fotfeste kan det by på utfordringer – med større spredningsfare følger selvsagt også en større risiko. Dette har man ikke minst fått erfare i Bergen, hvor smittetrykket innen visse deler av byen er stort, og hvor man sliter med å få kontroll og oversikt. Dessverre kan noe av dette knyttes til byggeprosjekter, og tirsdag kveld kom meldingen om betydelig skjerpede krav i Bergen, og da ikke minst inn mot byens byggeplasser. En stund kunne det se ut til at en nedstengning av alle byens byggeplasser kunne komme, men slik gikk det heldigvis ikke, men man innførte strenge tiltak for å stanse koronaspredning. Blant annet ble det forbudt å jobbe mer enn ett sted.

Nå er det viktig at man får kontroll på utbruddene, og her har byggenæringen et ansvar med å bidra til å passe på innen sine områder. Det er viktig at byggenæringen nå ikke får en posisjon som smittebærer – det kan få store konsekvenser. Vi trenger virkelig en byggenæring i full drift.

Hvordan dette totalbildet vil utvikle seg videre avhenger av flere faktorer. Det viktigste er hvordan vi klarer å holde på de nødvendige grepene frem til smitten er så lav at risikoen for spredning ikke er for stor. Samtidig må vi rett og slett få fortgang i vaksineprogrammet slik at flest mulig får tilgang til vaksinene som alle har snakket om i så lang tid nå. Det er selve nøkkene for hvordan dette skal utvikle seg videre. Vaksineringen så langt har på mange måter gått skuffende sakte, men forhåpentligvis vil dette øke på nå fremover – om ikke spøker det for en normal høst.

Dessuten er det å håpe at vaksinene også virker på alle mutasjonene vi nå ser kommer, og at vaksinene har den effekt man har sett for seg og forventer. Vi trenger nå at samfunnet rundt oss begynner å bevege seg i en riktig retning, mange trenger nå et håp om at en mer normal hverdag er i emning. Dessverre ser det ikke veldig lyst ut med tanke på et farvel med koronaen med det aller første.