Produksjonen går for fullt i Contigas fabrikk i Moss, men aktiviteten i bedriften trues dersom regjeringen utvider stengningen av grensen, melder Dagens Næringsliv. Illustrasjonsfoto.

Contiga frykter 400 permitteringer dersom grensene holdes stengt

Contiga er avhengig av svensk arbeidskraft som pendler mellom Norge og Sverige. En langvarig grensestenging vil få store ringvirkninger for næringen, advarer de.

Administrerende direktør Audun Harridsleff i Contiga. Arkivfoto.

Dagens Næringsliv skrev torsdag om at stengte grenser truer byggeprodusenten Contiga i Moss.

Selskapet er avhengige av arbeidskraft fra Sverige og varsler at de må permittere opptil 400 ansatte dersom Norge fortsetter å utestenge svenske arbeidere.

Contiga produserer blant annet hulldekker, vegger, bjelker og balkonger, og flere byggeprosjekter på Østlandet vil bli hardt rammet dersom grensene ikke åpnes.

Det har ikke lyktes Byggeindustrien å få en kommentar fra ledelsen i Contiga fredag, men til Dagens Næringsliv sier administrerende direktør Audun Harridsleff at ringvirkningene blir store dersom grensene holdes stengt lengre enn den varslede 14-dagersperioden.

– Da må vi fort permittere mellom 350 og 400 ansatte fortløpende etter 15. februar. Det vil medføre betydelige konsekvenser. Fabrikken i Moss må stenges. Også 20 byggeplasser på Østlandet vil måtte stoppe montasjen, noe som igjen vil gå ut over andre bedrifter i byggenæringen som er med på prosjektene, sier Harridsleff til avisen.

Rammer de grensenære bedriftene

Jøns Sjøgren er administrerende direktør i Byggevareindustriens Forening. Arkivfoto: Sindre Sverdrup Strand

Administrerende direktør i Byggevareindustriens Forening, Jøns Sjøgren, sier grensestengningen først og fremst rammer bedriftene i nærheten av grensen, de som har ansatte dag- og ukependlere.

– Men for de aller fleste av medlemsbedriftene våre, rammer ikke grensestengningen i første runde, sier Sjøgren til Byggeindustrien.

Han mener at de fleste klarer å håndtere situasjonen et par ukers tid.

– Men dersom byggeplasser stenges på grunn av manglende vareleveranser, vil det selvfølgelig gi konsekvenser, sier Sjøgren.

– Kan bli alvorlig

Han uttrykker bekymring hvis grensestengningen vedvarer.

– Hvis dette blir en langvarig situasjon, er det grunn til å bekymre seg. Det gjelder hele byggenæringen. Myndighetene, under påtrykk fra NHO, jobber nå for å se om det er mulig å gjøre lettelser for å løse problemet for dag- og ukependlere. Hvis kundene våre, som er entreprenører og byggevareforhandlere blir rammet, vil det gå ut over mange av medlemsbedriftene våre. Utfordringen er at vi ikke vet hvordan tiden blir fremover. Hvis vi får en situasjon med ukontrollerte smitteutbrudd og stengte byggeplasser, og ikke får nødvendig arbeidskraft fra utlandet på grunn av grensestengning, kan det bli alvorlig, sier Sjøgren, som likevel er optimist.

– Hvis man ser på årsresultatet til mange av medlemsbedriftene våre i 2020, så har mange av dem hatt et godt resultat til tross for den vanskelige tiden.