Nye veier inn i boligmarkedet

Som ventet steg boligprisene også i årets første måned. Det har dermed vært mange måneder med til dels kraftig boligprisvekst i Norge, spesielt i de større byene. Det gjør det stadig vanskeligere for mange å komme inn i markedet, og man ser nå på flere alternative veier inn for å kunne eie egen bolig.

Prisene for landet under ett steg med 3,2 prosent i januar. Dette er riktignok noe lavere enn de største optimistene så for seg, men likevel en meget sterk boligprisvekst. Dette er noe vi nå har sett over lang tid, og det er lite som tilser at det skal dempes i vår nærmeste fremtid. Ting kan selvsagt komme inn og forstyrre utviklingen, men noen kraftig renteheving, som er den største driveren i prisutviklingen, ser det ikke ut til å være i horisonten.

Selv om det har vært mye snakk om hovedstaden er det ikke bare i Oslo man har opplevd prisvekst. I den siste statistikken fra Eiendom Norge kommer det frem at det både Østlandet, Sørlandet og Sør-Vestlandet hadde kraftig prisvekst i januar.

Det er likevel i Oslo prisene har steget mest over tid, hvor trykket er størst og presset på markedet ser bare ut til å øke drevet av en mangel på enheter tilgjengelig. Skal man klare å få løst utfordringene i Oslo er det bare en ting som gjelder – flere boliger i det rette segmentet må ut i markedet. Her har ikke minst de regulerende myndigheter et stort ansvar, et ansvar de nok også kjenner på i dagens marked. Forhåpentligvis kan de, sammen med næringen selv, se til at det blir fortgang i saksbehandlingen og at flere tomteområder og utbygginger blir tilgjengelige i de riktige områdene.

Men det jobbes også nå stadig mer med alternativer inn på boligmarkedet for de som sliter med å ha nok midler tilgjengelig til å kjøpe sin første bolig. I Norge har vi en modell som er bygget opp rundt å eie sin egen bolig, og når stadig flere faller utenfor denne modellen, skaper det utfordringer både for den det gjelder, men også for hele samfunnet og hvordan vi ønsker at sikkerhetsnettet rundt hver enkelt skal være bygget opp. Når ulike deler av næringen ser på hvordan flere i markedet, og da spesielt de unge, skal få mulighet til å kjøpe sine egne boliger, er det flere muligheter. Det kan være banker med ulike finansieringsmodeller, utbyggerne som har egne boliger tilrettelagt for unge og ikke minst ulike kjøpsmuligheter og konsepter, som leiekonsept i starten før man kjøper, at man kjøper sammen med utbygger og så videre.

Nå er også regjeringen på banen der de vurderer en endring i skatteloven som kan åpne opp for mer privat leie-til-eie i borettslag, altså at det skal bli mer lønnsomt skattemessig å gå inn i en slik avtale. Dette vil helt klart kunne ha flere positive sider for de som i dag ikke klarer å komme seg inn på markedet på vanlig vis. Det er tross alt ikke alle som har foreldre med mulighet til å stille opp, så det er viktig at det også legges til rette for flere kjøpsmuligheter til at flere kan komme inn i markedet.

Vi tror det vil komme flere og ulike finansieringsmuligheter med en intensjon om at flere skal klare å kjøpe sin første bolig. Det vil komme både gode og dårlige forslag, men dette er i alle fall en tematikk som nå er løftet opp og frem, og det i seg selv vil kunne ha stor innvirkning på hvordan dette arbeidet skal utvikle seg videre.

I mellomtiden stiger bare prisene. Ingen vet hvor lenge, men det er klart at de mange som nå byr langt over prisantydning kan oppleve en liten baksmell noe frem i tid om de blir nødt til å selge. Noen kjemperisiko er det nok foreløpig ikke, men det er som sagt ingenting som vokser inn i himmelen, selv om det nå nesten ser slik ut.