Aluminøs tobermoritt som ble dannet inne i reaktorveggene i et japansk kraftverk, skal ha tredoblet styrken i betongveggene. Foto: Ippei Maruyama, Nagoya University / Chubu Electric Power Co.

Oppdagelse i nedlagt japansk atomkraftverk kan være nøkkelen til romersk superbetong

Funn fra betongveggene i en gammel atomreaktor i Japan gir nye svar på hvordan romernes bestandige betong kan gjenskapes.

Denne artikkelen stod først på trykk i Byggeindustrien nr. 1 i 2021.

Aluminøs tobermoritt oppdaget inne i en atomreaktorvegg i nedlagte Hamaoka atomkraftverk i Japan kan la forskere og byggevareprodusenter gjenskape betong tilsvarende den man har funnet i romerske konstruksjoner som har overlevd mer enn 2.000 år i marine miljøer.

Det melder forskere ved Universitetet i Nagoya i Japan i en pressemelding på sine nettsider.

– Vi oppdaget at sementhydrater og steinskapende mineraler reagerte på en lignende måte som hva vi har sett i romersk betong, og dette styrket veggene i atomkraftverket betraktelig, sier miljøingeniør Ippei Maruyama i pressemeldingen fra universitetet.

I romersk betong tror man at sjøvann har reagert med vulkansk aske for å skape aluminøs tobermoritt, en krystall som både gjør betongen mer kjemisk stabil og sterkere. Aluminøs tobermoritt har latt seg gjenskape i laboratorier ved hjelp av høy varme, men det har vist seg problematisk å bruke mineralet i moderne betong.

I betongveggene rundt reaktoren i Hamaoka atomkraftverk mener forskerne at aluminøs tobermoritt har blitt dannet ved at fuktighet ble holdt inne i veggen gjennom lang eksponering for temperaturer på 40 til 55 grader celsius. Ifølge forskerne ved Universitetet i Nagoya har disse veggene nå tre ganger så høy styrke som de opprinnelig ble designet for å ha.