Dr.ing. Esben Jonsson

Innlegg: Skredet i Gjerdrum startet langt syd for boligfeltet

Skredet startet som et lokalt skred nederst i en grop eller i en bekk langt syd for boligfeltet og utviklet seg hurtig bakover nordover i skråningen opp mot boligfeltet. Samtidig utviklet skredet seg østover i skråningen opp mot høydedraget. Kvikkleiren i grunnen ble da omrørt og flytende. Resultatet ble som flyfotoet viser.

Esben Jonsson

Dr. ing. og spesialrådgiver.
Spesialist i uavhengig kontroll.
Tidligere forsker i Norges byggforskningsinstitutt (NBI)

Dette er et leserinnlegg, og innholdet og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Skredmekanismen
Tegningen viser skredmekanismen. På fagspråket heter det et «retrogressivt skalkskred» som er den vanligste form for kvikkleireskred i Norge. Det begynner med et intialskred (sprekk 1) og utvikler seg bakover til sprekk 14 i boligfeltet. Kvikkleiren blir omrørt i bunnen av de enkelte skred og blir flytende. Noen hus i boligfeltet ble fraktet langt mot syd og andre hus sank ned i den flytende leiren. Resultatet av dette er en kollaps av et stort område som kan se ut som det har begynt der skredet slutter.

Vertikalsnitt av skredet fra syd mot nord som viser skredmekanismen A: Tørrskorpeleire. B: Overflate terreng. C: Fast kvikkleire. D: Bekk. E: Erosjon. F: Initialskred med første sprekk (1) og kollaps i grunnen. G: Flytende kvikkleire. Tegning: Esben Jonsson

Terrengets betydning
Skredet oppstår også når terrenget er horisontalt. Men jo mer terrenget heller nedover mot et område hvor initialskredet begynner, jo større er sjansen for skred på grunn av jordens tyngdekrefter og regnvann som renner til bekken eller gropen hvor erosjonen starter.

Klimaets betydning
Jo mer vann i bekken eller i gropen, jo sterkere er erosjonen som medfører et initialskred. Vi vet at klimaet endrer seg og at det blir våtere og varmere i alle fall i viktige perioder. Alt ferskvann som kan vaske ut saltene i den marine leire kan medføre kvikkleireskred. Men bekker, groper og nederst i skråninger er de farligste områder. Med økte nedbørmengder vil sjansen for kvikkleireras kunne øke betraktelig. Derfor må man sikre seg mot denne farlige utviklingen og i det minste følge med på utviklingen før det er for sent.

Gravearbeider
Hvis man fjerner jordmasser, slik at det oppstår en grop, så kan dette starte en skredutvikling hvis det er kvikkleire i grunnen. For de som ikke har spesielle kunnskaper om dette og de lokale forhold er dette umulig å forstå. Det vil si at for folk flest er det umulig å skjønne. Dette betyr at man må sikre seg mot at dette skjer.

Konklusjon når det gjelder sikring mot skred på Gjerdrum
• Hadde naboområdet mot syd vært sikret mot skred, så hadde ikke skredet skjedd hverken der eller i boligområdet

• Hvis skredet skulle ha oppstått i boligfeltet med sikret naboområdet mot syd, så måtte boligene vært my tyngere enn de var. I så tilfellet ville husene sunket rett ned i en flytende leire.

• Når naboområdet mot syd ikke ble sikret, så hadde det ikke hjulpet om boligområdet hadde blitt sikret bedre. Skredet hadde kommet slik som det kom. Men kanskje ikke så langt opp i boligområdet.