Kommunalminister Nikolai Astrup (H) lover at Gjerdrum kommune skal få økonomisk hjelp til å håndtere følgene av skredkatastrofen i romjulen.

Astrup lover at staten skal stille opp for Gjerdrum

Staten skal bidra og stille opp med ressurser til Gjerdrum etter kvikkleireskredet i romjulen, lover kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

– Kvikkleireskredet i Gjerdrum var en svært tragisk hendelse med fatale konsekvenser hvor mange er berørt. Kommunen har gjort en formidabel innsats, men har samtidig en stor og krevende oppgave foran seg. Regjeringen er tydelig på at staten skal stille opp med ressurser. Kommunen skal ikke stå alene om dette, sa Astrup i Stortingets spørretime onsdag.

Det var Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik som hadde stilt spørsmål til Astrup om han kan «garantere at staten vil stille opp og dekke alle kostnader som kommunen har både på kort og lengre sikt som følge av raskatastrofen?», skriver Romerikes Blad.

Gjelsvik pekte på enorme utfordringer i krisehåndtering over lang tid og oppfølging av evakuerte og andre som er hardt rammet, og at arbeidet med å gjenreise Ask vil bli svært omfattende og kostbart.

Astrup la til at man ikke har den fulle oversikten over alle kostnader, men påpekte at både Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) og Kommunal- og moderniseringsdepartementet har tett og god dialog med Gjerdrum kommune.

Sju personer er funnet omkommet i skredområdet i Ask, og tre personer er fortsatt savnet.