Volda Campus Arena

Svein Arne Strand (t.v.) er assisterende prosjektleder for Betonmast Røsand, Rune Aarflot er daglig leder for byggherreselskapet Volda Campus Arena AS.

Håndball- og volleyballmiljøet i Volda bygget hall til 190 millioner kroner selv, da kommunal armod gjorde at prosjektet ble skjøvet ut i tid. Nå står Volda Campus Arena klar med internasjonale mål for håndball og volleyball.

Fakta

Sted: Volda

Prosjekttype: Idrettsbygg

Byggherre: Volda Campus Arena AS

Areal: 11.200 kvadratmeter

Kontraktssum: 190 mill. kr. eks. mva.

Totalentreprenør: Betonmast Røsand

Arkitekt: Norconsult (tidl. Kosbergs arkitektkontor)

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivende ingeniører: RIB, RIVA, RIVeg: Asplan Viak l RIB - stål: Give Stålspær l RIB - prefab betong: Conplan l RIG: ERA Geo l RIAku, RIByFy, RIBr: Sweco Norge l ITB koordinator, RIE: Tussa Installasjon l RIV: Riksheim Consulting

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Tussa Installasjon l Betong- og tømrerarbeid, bærekonstruksjoner, fundament: Betonmast Røsand l Maler, gulvbelegg, skrapematter: Malermester Lindvik l Sanitær og varme: Brændes Rørleggerforretning l Ventilasjon: Egset Ventilasjon l Heis: Heisplan l Stålkonstruksjoner med brannmaling: Give Stålspær l Brannisolering stål: Thermax l Betongarbeid: A. Våge l Takelement: Lättelement l Paroc yttervegg: Profilbygg Trondheim l Glass-/alu: H-Fasader l Sedumtak: Bergknapp l Solskjerming: Norsol l Lecamurer med spekk/puss: Murmester Mørkedal l Rekkverk og trapper: Alumetall Norge l Lås/beslag: Låssenteret l Idrettsgulv, teleskoptribuner, utstyr: EGAS Sport l Landmåling: Longvas Oppmåling l Grunnarbeid: Aurstad l Taktekking: Skårhaug Taktekk l Tømrerarbeid: Skår Bygg l Porter: Assa Abloy l Innvendige foldevegger: Trysil Byggprodukter l Himlinger, lydabsorbenter av bjørkespiler: Byggmontering Møre l Fast innredning: Grande Interiør l Taktil merking: Nordvest Profil l Ferdigbetong: Unicon l Asfalt: NCC (parkeringskjeller), Veidekke (utendørs) l Dører: Daloc l Byggevarer: Optimera l Limtre, listverk: Moelven Wood l Royalimpregnert materiale fasade: Talgø Møre Royal l Leverandør himlinger: Cembrit

Daglig leder Rune Aarflot i Volda Campus Arena AS sier de har kontroll på økonomien i prosjektet med de to idrettsklubbene Volda Handball og KFUM Volda Volleyball på eiersiden 50-50. Tryggheten ligger blant annet i at de har inngått sponsoravtale med den lokale banken SpareBank1 Søre Sunnmøre som gir sikkerhet for betaling av lånekostnader. Det offisielle navnet er derfor Volda Campus SpareBank 1 Arena. I tillegg har Sparebanken Møre og Sparebanken Vest bidratt med 1 million kroner hver.

Volda kommune har gitt et investeringstilskudd på 30 millioner kroner. Avtalen er at Øyra skule skal bruke hallen som gymsal. Nye Øyra skule stod ferdig til skolestart i 2017, men mangler gymsal. Prosjektet er tidligere omtalt i Byggeindustrien. Det var avsatt 30 millioner kroner til bygging av gymsal, disse pengene er nå lagt inn i hallen.

– Vi har kontroll på investeringene, med budsjett i balanse. Men vi må skaffe inntekter selv og er avhengig av å leie ut hallen, sier Aarflot som med bakgrunn fra volleyballmiljøet også har vært med i hallnemnda.

– Volda kommune har visst at den gamle Voldahallen var for liten i 28 år. Tre ulike kommunale hallnemnder har jobbet med saken uten at den løste seg. Til slutt tok vi grep selv, sier Aarflot.

Nabo med høgskolen

Hallen er nærmeste nabo til Høgskulen i Volda. Aarflot ser for seg  høgskolemiljøet som en aktuell leietager. Han nevner også messer og konserter som et marked for utleie.

KFUM Volda har stolte tradisjoner i volleyball, og har for tiden et damelag i eliteserien. Volda Handballs damelag ligger også i vannskorpen til eliteseriespill. Håpet nå er at den nye arenaen kan gi disse miljøene et nytt løft mot det høyeste nivået i Norge. Hallen er bygget med romslig pressetribune og teknologi for TV-overføringer.

Med teleskoptribune og fastmontert tribune har hallen en publikumskapasitet på 2.200, så her kan det bli livlig.

– Bygget er blitt helt fantastisk. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Vi har hatt et fantastisk samarbeid med Betonmast. Ordet lagspill er blitt brukt mye. Det passer godt her, sier daglig leder Aarflot. Han trekker blant annet frem alle de viktige smådetaljene som noe han mener er veldig bra med bygget.

Betonmast Røsand har hatt totalentreprisen på bygget. Selskapet har base på Averøy på Nordmøre.

Referanseprosjekt

Endre Bårsaune har vært prosjektleder for totalentreprenøren, mens Svein Arne Strand har vært assisterende prosjektleder. Strand håper arenaen blir et referanseprosjekt.

– Vi har bygget store idrettshaller før, men dette er den største. Nadderudhallen er brukt som modell for bygget. Nå håper vi Volda Campus Arena blir referanseprosjekt for tilsvarende bygg. Plassen er godt utnyttet for å gi rom for ulike aktiviteter, sier Strand.

– Dette er et prosjekt vi er stolt av.

Han sier entreprenøren har hatt «stålkontroll» på prosjektet i sluttfasen.

– De siste 14 dagene før overlevering ble brukt til finjustering. 1.098 punkter ble lukket før overlevering. Vi har brukt Dalux. Overtakelsesforretningen ble gjennomført på kort tid, forteller Strand.

Det er også snakk om ny svømmehall på en ledig tomt ved siden av den nye hallen.

Har unngått korona

Hallen ble overlevert 7. desember. Det var noen uker etter avtalt. Grunnen er restriksjoner i forbindelse med korona.

– Vi har hatt meget strenge rutiner for smittevern, og har unngått smittetilfeller selv om mange av arbeiderne kommer fra andre land i Europa.

Ifølge Strand har de kjøpt 70 prosent av tjenestene fra underentreprenører lokalt.

– Tekniske underentreprenører har vært Vitum, en lokal gruppe som består av Tussa Installasjon, Brændes Rørleggerforretning og Egset Ventilasjon. Det har vært et meget godt samarbeid. A. Våge har utført betongarbeidene.

Betonmast Røsand har gjort tømmer og snekkerarbeid i egenregi, og har hatt 20 personer i arbeid fra egen stab. Skår Bygg har utført tømmer på fasadene.

Alle fag samlet har omkring 100 personer vært i arbeid på prosjektet.

11.200 kvadratmeter

Entreprisekostnaden er på 190 millioner kroner eksklusive merverdiavgift. Samlet areal er på cirka 11.200 kvadratmeter fordelt på tre etasjer og en underetasje. Underetasjen har et samlet areal på 3.500 kvadratmeter og inkluderer blant annet en parkeringskjeller med 100 parkeringsplasser.

Første etasje er på 4.400 kvadratmeter, av dette utgjør selve hallflaten 2.150 kvadratmeter. Det gir bane med internasjonale mål for handball og volleyball. Hallen er den eneste mellom Bergen og Trondheim med fri takhøyde på 12,5 meter.

For trening kan hallen deles opp i mindre enheter, slik at det blir plass til to håndballbaner, seks volleyballbaner, fire basketbaner og to mobile basketbaner, samt landhockey. Hallen kan da deles i åtte enheter. På plan én er også styrketreningsrom, spinningsal, oppvarmingsareal, ti hovedgarderober med fem dusjsoner, ni mindre garderober og 19 lagerrom. De to mobile tribunene har hver plass til 800 personer.

Utenfor hallen er det sosialt rom, fire møterom, fire kontorer, kafé og toaletter.

Det er også klatresenter i hallen, med buldrevegg og en 10 meter høy klatrevegg. Ifølge daglig leder Aarflot er den lokale klatreklubben den fjerde største i landet med 600 medlemmer.

På plan to er tre kiosker med kjøkken, publikumstoaletter og to faste tribuner med kapasitet på 240 personer.

På plan tre er blant annet to aktivitetsrom for turn, fire garderober med dusjsoner tilknyttet aktivitetsrom, medietribune med losje, VIP-tribune for 88 personer og VIP-losje.

Blomster og gress på taket

Hallen er bygget med en kombinasjon av prefabrikerte betongelementer og stål som bærende konstruksjon. Ytterveggene er kombinasjon av prefabrikerte betongelementer, Paroc sandwichelementer og glassfasader. På fasaden utvendig er kledning av royalbehandlet tre.

Taket er sedumtak, det vil si naturmateriale med plantevekster på toppen. Sedumtaket ligger på toppen av svenske Lättelement.

Innerveggene er satt opp med Leca finblokk, samt stålstender kledd med habito.

Overflatene innvendig er flis i dusjsoner og på toaletter. I entre, kafé og trapperom er det lagt skiferflis. Det er sportsgulv i hall, styrkerom og spinningsal, mens det er sportsparkett i aktivitetsrom.

I publikumsareal og gangsoner er lagt gummibelegg. På veggene i hallen er det lydabsorberende bjerkespiler.

Hallen blir varmet av jordvarme. Det er boret 15 brønner ned til 130 meter. Hovedoppvarmingen er vannbåren varme i kombinasjon med luft. Dette gir bygget sertifisering i energiklasse A.

Ellers er det installert lys- og lydanlegg som fyller kravene til spill i eliteserien for handball og volleyball. Lysanlegget i salen leverer en total lysmengde på mer enn 3.000 lux, det tredobbelte av en moderne matvarebutikk.


Flere prosjekter