Villa Bekkestuene

Villa Bekkestuene på Bekkestua 10.01.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienVilla Bekkestuene på Bekkestua 10.01.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienVilla Bekkestuene på Bekkestua 10.01.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienVilla Bekkestuene på Bekkestua 09.01.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienVilla Bekkestuene på Bekkestua 09.01.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienVilla Bekkestuene på Bekkestua 09.01.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienVilla Bekkestuene på Bekkestua 09.01.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienVilla Bekkestuene på Bekkestua 10.01.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienVilla Bekkestuene på Bekkestua 09.01.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienVilla Bekkestuene på Bekkestua 10.01.2021 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienVilla Bekkestuene. Foto: Svanhild BlakstadVilla Bekkestuene. Foto: Svanhild BlakstadVilla Bekkestuene. Foto: Svanhild BlakstadVilla Bekkestuene. Foto: Svanhild BlakstadVilla Bekkestuene. Foto: Svanhild BlakstadVilla Bekkestuene. Foto: Svanhild BlakstadVilla Bekkestuene. Foto: Svanhild BlakstadProsjektleder Thomas Magne Henriksen i AF Bygg Oslo. Foto: Svanhild BlakstadVilla Bekkestuene. Foto: Svanhild BlakstadVilla Bekkestuene. Foto: Svanhild BlakstadVilla Bekkestuene. Foto: Svanhild BlakstadVilla Bekkestuene. Foto: Svanhild Blakstad

Kloss inntil Bekkestua sentrum i Bærum har AF Bygg Oslo ferdigstilt boligprosjektet Villa Bekkestuene med 30 leiligheter.

Fakta

Sted: Bekkestua, Bærum

Prosjekttype: Boliger

Areal: 5252 kvadratmeter BTA

Byggherre: Bærumsveien bolig AS

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Kontraktssum eks. mva.: 110 millioner kroner

Arkitekt og LARK: Make Arkitekter

Rådgivere: RIB: Eiqon Betongbygg l RIBFy: Asplan Viak l RIG, RIBr: Rambøll l RIAku: Brekke & Strand l RIVa: VA Consult l Miljøsanering: R3 Entreprenør l Oppmåling: Solli & Hoff l RIE: RIE Consulting

Underentreprenører og leverandører: Råbygg: Eiqon Betongbygg l Tømrerarbeider: GST Byggmontering l Teglfasader og flisarbeider: Ventilasjon og VVS: VVS Kontakten, Klimaservice l Heis: Schindler l Sprinkleranlegg: HR Sprinkler l Elektro: Elektro Experten l Parkett: Parkettpartner l Kjøkken og garderobe: Ski Bygg l Malerarbeider: Edvardson Entreprenør l Taktekking: Icopal l Branntetting og brannisolering: Albanor l Blikkenslager: Sigurd Fossli l Lås og beslag: Lås og Sikring l Glassfasader: Strømmen l Gartner: Uteanlegg l Sedumtak: Blomstertak l Systemhimling: Arne Himling l Garasjeporter: Industriport l Sykkelparkering/nettingbod: Ingeniør Larsson l Ståldører: Brann & Sikkerhetsforum l Rekkverk og glasstak: Innore l Riving: AF Decom l Byggevarer: Optimera

Villa Bekkestuene består av fire punkthus med underliggende parkeringskjeller, bodanlegg, og sykkelparkering. Boligene ligger i et område preget av både eneboliger og leilighetsbygg i umiddelbar nærhet til Bekkestua sentrum. Leilighetene er fra to- til femroms i størrelse 45 til 200 kvadratmeter og er fordelt på de fire boligblokkene som har henholdsvis tre og fire etasjer hver.

Byggherre er Bærumsveien Bolig AS, som er heleiet av Profier. AF Bygg Oslo er totalentreprenør, mens Make Arkitekter har tegnet prosjektet.

Prosjektleder Steinar Skui i Profier forteller at Gjelsten-selskapet kjøpte eiendommene Bærumsveien 225 A og B og 227 tilbake i 2015. Her sto det tre eldre eneboliger, og tomtearealet utgjør tilsammen fire dekar.

– Vi startet reguleringen i 2015 og prosessen tok cirka to år. Prosjektet er tilpasset omkringliggende bebyggelse, og det var strenge krav fra Bærum kommune i reguleringsplanen og tilhørende bestemmelser med tanke på høyder og volumutnyttelse, sier Skui til Byggeindustrien.

Han forteller at prosjektet raskt ble utsolgt, og at kjøperne er en kombinasjon av flere aldersgrupper – men med hovedvekt på seniorer som har tilknytning til området.

Profier hadde sitt første byggeprosjekt på Bekkestua i 1999-2000, og Villa Bekkestuene er eiendomsutviklerens fjerde prosjekt på tettstedet etter at de også ferdigstilte kjøpesenteret Bekkestua senter for fem år siden.

Grunnarbeider
AF Decom sto for rivearbeidene, som ble utført våren 2019, mens grunnarbeidene kom i gang etter sommeren samme år.

– De tre eneboligene som sto her lå høyt og fritt oppe på en kolle, og den måtte vi sprenge bort. Her er det fjell hele veien, så det ble en god del sprengning, graving og massetransport, sier prosjektleder Thomas Magne Henriksen i AF Bygg Oslo til Byggeindustrien.

Han forteller at det var noen utfordringer knyttet til Bekkestutunnelen, som går like under eiendommen.

– Det var krav både til befaring med Statens vegvesen og rystelsesmålere i tunnelen, og vi måtte utføre forsiktig sprengning. Det er en sikkerhetssone på hvor nærme tunnelen vi fikk lov til å sprenge, og det ble begrensende for hvor dyp kjelleren kunne være, sier Henriksen.

Henriksen peker på at det også har vært utfordringer med trafikk, ettersom boligprosjektet ligger kloss inntil Bærumsveien, like vest for sentrum.

– Veien er en gjennomfartsåre, og den er både smal og trafikkert. Tunnelen som går under prosjektet har vært stengt i perioder på grunn av rehabilitering, og da har all trafikken blitt rutet gjennom Bekkestua sentrum. Av den grunn fikk vi ikke lov å stenge veien i lengre perioder da vi skulle sprenge, sier Henriksen.

Han påpeker likevel at det har gått uten noen store hendelser, selv om det har vært mye tungtrafikk til og fra byggeplassen, og at man i perioder måtte grave helt uti veien.

Byggene er fundamentert på fjell og er utført med bærekonstruksjon i stål og betong.

– Vi har bygget med skallvegger i kjeller og oppover i etasjene, plasstøpt betong og plattendekker. Også heissjaktene er plasstøpte – med andre ord ganske tradisjonelt, sier AFs prosjektleder.

Det er boret fem borehull for bergvarme. Alle leilighetene har vannbåren gulvvarme og balansert ventilasjon, med aggregat i hver leilighet. I fellesarealer er det radiatorer. I 20 av leilighetene er det gasspeiser.

Arkitektur
Arkitekt Martin Andersen i Make Arkitekter forteller at hovedgrepet med prosjektet har vært å tilpasse de fire punkthusene til den omkringliggende bebyggelsen.

– Prosjektets arkitektur er nedskalert mot et byvillapreg for å passe inn i omgivelsene. Samtidig har vi hatt fokus på at leilighetene skal henvende seg ut mot romslige, private terrasser og balkonger, og videre hvordan arkitekturen i prosjektet forholder seg til de opparbeidete grønne felles utearealene på eiendommen ved å tilrettelegge for små møteplasser på tunet mellom bebyggelsen, sier Andersen.

Ifølge arkitekten brytes alle fasadene opp med mindre inntrekk, pilastere, teglsøyler, utkragete teglbånd og balkonger som kontrast til rette veggpartier for å skape identitet og variasjon. I prosjektet har man valgt et noe dypere luftesjikt bak teglforblendingen for å underbygge kontrasteffekten mellom de opplevde konstruktive teglmotivene og de øvrige fasadepartier med panel.

Andersen opplyser at prosjektet også måtte ivareta omfattende og konkrete føringer med tanke på lokal overvannshåndtering og offentlig vann og avløp. Dette har skjedd i tett dialog med Bærum kommune.

– Ettersom prosjektet er plassert på et lokalt høydedrag over Bekkestutunnelen, har det vært kritisk at VA-prosjekteringen og grunnarbeider har blitt nøye prosjektert og utført i henhold til føringer fra offentlige instanser. Det har blitt ivaretatt ved at byggherre, totalentreprenør og prosjekteringsgruppen har hatt fokus på dette helt fra starten av prosjektet, sier arkitekten.

Utomhus
Alle leilighetene har sin egen private uteplass i tillegg til felles opparbeidede uteområder. Mellom de fire husene er det et fellesareal med støpte betongveier, benker, gressplen, blomsterbed og busker og noe lekeutstyr.

AFs prosjektleder Thomas Henriksen fremhever det gode samarbeidsklimaet som har preget prosjektet.

– Dette har vært et lite prosjekt sammenlignet med mye av det vi ellers driver med, og samholdet på byggeplassen har vært veldig bra. I tillegg til godt samarbeid med byggherre og øvrige aktører, vil jeg også fremheve kundefokuset som et suksesskriterium, sier han – og peker på at det har vært tett dialog med boligkjøperne underveis i prosessen.

– Dette er ikke skreddersøm, men vi har prøvd så langt det har latt seg gjøre å imøtekomme kundenes ønsker innen det vi kaller stordrift, sier han.

Anleggskontor og brakkerigg har AF hatt i DNBs gamle banklokaler i Bekkestua sentrum, hvor det har vært god plass for prosjektorganisasjonen og mannskapet. Han medgir at koronaen har satt sitt preg på prosjektet.

– Da det smalt i mars gikk vi over til hjemmekontor, men enhver som jobber i denne bransjen vet at å bygge noe som helst er vanskelig fra hjemmekontor. Ved å justere på arbeidstid, spisetider, holde utendørs byggemøter i kombinasjon med digitale og holde ekstra fokus på renhold har vi fått det til å fungere. Men det har kostet både tid, krefter og ikke minst penger å gjøre alle disse tiltakene, sier Henriksen.

For byggherre Profier er Villa Bekkstuene bare en liten forsmak på en storstilt utbygging av boliger og næringsarealer i prosjektet Kleivveien nord. Her har eiendomsutvikleren sammen med AF Gruppen kjøpt opp et helt villaområde som skal transformeres til 220 boliger i blokker på tre til fem etasjer. Området er på cirka 17,5 dekar og ligger også tett på Bekkestua sentrum.

– Vi venter på endelig klarsignal fra Bærum kommune i løpet av mars, og håper å sette spaden i jorda senere i år, avslutter prosjektleder Steinar Skui i Profier.


Flere prosjekter