Vestli skole og flerbrukshall

Denne våren kan inntil 840 elever på Vestli i Oslo begynne en ny skolehverdag i en splitter ny skole. Samtidig kan første avspark tas både inne i og på taket til Groruddalens nyeste flerbrukshall.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Skole og idrettshall - Nybygg

Bruttoareal: 12.850 kvadratmeter

Byggherre: Undervisningsbygg Oslo

Byggherrerepresentant: Stema Rådgivning

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 307 millioner kroner

ARK: Arkitektkontoret GASA

LARK: Rambøll

Rådgivere: RIB: WSP l RIBr, RIByFy, RIA, RIV, RIE, RIVA, RI Vei, RIEn, Rådgiver dagslys: Multiconsult l RIE: Structor Fredrikstad l RIG: Rambøll l ITB-koordinator: Itech l Uavhengig kontroll brann, bygg, geoteknikk og bygningsfysikk: AFRY Norge

Underentreprenører og leverandører: Elektro: AA Elektro Installasjon l Ventilasjon: GK Inneklima l Fasadeelementer: Lindal Entreprenør l Rørlegger: Eriksen og Jensen l Radonsikring: Radonmannen l Prefab: Spenncon l Stål: Åkrene Mekaniske Verksted l Heis: Orona Norway l Alu-/glassfasade: Sagstuen l Solskjerming: Blendex l Taktekker: Hesselberg Tak l Tømrerarbeider: Byggimpuls l Mur og flis: Veidekke Mur l Blikkenslager: Franke Onsrud l Lås og beslag: Lås & Sikring l Fast inventar: Harald Krogsæter l Foldevegger: Saxi Produkter l Gulvavretting: Epoxy Betongservice l Himlinger: Bærum Byggmontering l Innvendig glass: H-Fasader GlassTeam l Maler: Hundvik & Co l Parkett: Bo Andren l Rekkverk/Ståltrapper: PKS Industri l Rullegitter: Atech Security l Tredører: Swedoor l Røyklukeautomatikk: Unilite Norge l Skilt: EuroSign l Taktil markering: NorSigns l Asfalt: Alt i Asfalt l Fasadeplater: Cembrit

1. mars kan elever og lærere ved Vestli skole i Groruddalen i Oslo endelig flytte ut fra de midlertidige brakkelokalene som har huset skolen siden 2018, og inn i splitter nye lokaler på tomten til den gamle skolen. Veidekke Entreprenør gikk inn og rev de gamle, slitte skolebyggene sommeren 2018, og har siden da jobbet iherdig med å ferdigstille nye Vestli skole og flerbrukshall til glede for både skolebarn og lokalidretten.

Prosjektleder Jørn Aaltvedt i Veidekke Entreprenør forteller at prosjektet har latt seg gjennomføre med de normale utfordringene som denne typen prosjekt gjerne byr på. De har heller ikke støtt på de store overraskelsene, selv om koronapandemien naturlig nok har skapt noen forsinkelser.

– Vi har hatt en del utenlandske arbeidere på prosjektet, og det rammet fremdriften da mange av disse havnet i karantene på senvåren i fjor, men vi har ikke hatt noen sykdomstilfeller på prosjektet, og vi har hatt gode rutiner, forteller Aaltvedt.

Prosjektet har også lyktes godt på mer tradisjonelle HMS-oppgaver, og det har ikke vært noen skader med fravær siden prosjektet startet opp.

– Vi er godt fornøyde med at vi har lyktes med HMSen, bekrefter prosjektlederen.

Sitt rette element

Nye Vestli skole og flerbrukshall fremstår som flotte bygg, omkranset av boligblokker, trær og Vestli T-banestasjon. Alt over første etasje kledd i mørk furukledning, og ubrennbare materialer i glass, aluminium, teglstein og eksponert betong møter publikum på bakkeplan. Selve konstruksjonen er enkel og nøktern. Omtrent hele bygningsmassen består av prefabrikkerte betongelementer og stål, med unntak av plasstøpte bunnplater og én vegg i flerbrukshallen, som av hensyn til lastbærende egenskaper også er plasstøpt.

Aaltvedt forteller at byggingen har blitt gjort på en effektiv og nøktern måte av Veidekke, som har gjennomført byggingen av skolen i to deler for å kunne starte opp med komplimenterende arbeider i sørenden av bygget parallelt med prefabmontasje i nord.

– Dette er normal prosedyre, ettersom vi av sikkerhetsårsaker ikke kan løse disse oppgavene i nærheten av montasjen uten å gjøre omfattende tiltak, forklarer prosjektlederen.

Betongelementene kommer tydelig frem i alle trapperom i skolen, hvor man har valgt å la betongen stå rå og eksponert.

Fargespill

Bortsett fra betongen er det veldig lite grått å se inne i skolen. Lyse rom og kraftige farger går igjen innvendig, og arkitekt Ida Mathisen i Arkitektkontoret GASA tror dette vil bidra til en hyggelig hverdag for både elever og lærere ved skolen.

– Men vi velger ikke bare farger i prosjektet, her har vi også jobbet mye med å få til en helhet – at alt henger sammen og at valgene som tas underveis, blir positive for det ferdige prosjektet, sier hun.

Mathisen forteller at det har vært en lang prosess med regulering og utforming av Vestli skole og flerbrukshall.

– Det er mange hensyn som må tas. Det er en stor bygningsmasse som skal inn på en liten tomt, og samtidig må vi innfri krav til dagslys innendørs og gode utendørs områder. Derfor er blant annet flerbrukshallen senket ned i terrenget, og det er også grunnen til at det er så mye glass i hallen. I tillegg til en fin skoleplass er det også uteområder på taket til flerbrukshallen og på terrasse i forbindelse med kunst- og håndverksalen, forteller hun.

Arkitekten synes det ferdige resultatet har blitt bra.

– Det er et flott skolebygg i tre, og konseptet vårt for skolebygget, med tre klosser forskjøvet i forhold til hverandre, har holdt seg. Vestli har fått en veldig flott skole her, sier hun.

Kvalitet og kapasitet

Prosjektleder Roar Pedersen i Undervisningsbygg bekrefter at byggherre også er godt fornøyd med den nye skolen.

– Vi er primært opptatte av at det skal være ordentlig kvalitet på det vi gjør, og at skolene vi bygger, har godt læringsmiljø. Når vi har dette fokuset, blir det også bra. Gamle Vestli skole ble bygget i en tid da det ikke skulle koste så mye å bygge, og skolen bar også veldig preg av det. Bygget var slitt, det var lav takhøyde og lite dagslys innvendig. Ingen av de kvalitetene vi tenker på når vi snakker om godt læringsmiljø, var til stede, men nå er de endelig det, slår Pedersen fast.

I tillegg til økt kvalitet er skolen også bygget for økt kapasitet. Prosjektlederen forteller at Undervisningsbygg både i tidlig fase og underveis i prosjektet har hatt med seg skolen og Utdanningsetaten for å få innspill om hvilke behov bygget skal være med på å fylle.

– Et slikt prosjekt er et samspill mellom mange, og så hjelper det også at vi er en flergangsbyggherre. Hvis du bare bygger skoler, skulle det jo bare mangle at du gjør det riktig. Men vi lærer og utvikler oss hele tiden, sier Pedersen.

Passivt og fossilfritt

Vestli flerbrukshall har noen lange spenn, og taket, som også har en utendørs ballbane på toppen, holdes oppe av kraftige gitterbjelker i stål. De lengste er 30 meter lange, og veier 10,3 tonn per stykk.

Både skolebygget og flerbrukshallen er direktefundamentert til fjell, eller står på et tynt lag med stabile løsmasser. Både den 10.000 kvadratmeter store skolen og den 2.850 kvadratmeter store flerbrukshallen har passivhusstandard, og hele prosjektet har blitt gjennomført fossilfritt. Blant annet har Veidekke brukt en 30 tonn tung elektrisk gravemaskin i deler av byggingen.

– Vi har hatt litt utfordringer med lading og batteritid, men maskinen har fungert godt. Ellers har det gått mest i biodiesel på dette prosjektet, forteller Aaltvedt.

Byggherres prosjektleder Roar Pedersen trekker også frem fasadekledningen i malmfuru som et miljøgrep i prosjektet.

– Det er et stort skolebygg på seks etasjer. Hvis bygget skulle kles i teglstein, ville det blitt veldig massivt. Malmfuru er til sammenligning lett, kortreist og har et CO2-avtrykk på null. Ordentlige materialer er viktig i et hvert prosjekt. Innendørs har vi bjørkefinér med høy kvalitet og lang levetid som også bidrar til innemiljøet, sier Pedersen.

Teknisk avansert

16 termobrønner med en dybde på 260 meter forsyner byggene med varme.

– Noe av det vanskeligste på dette prosjektet har vært å koordinere kravene til tekniske løsninger. Vi har løst det bra, men det er krevende, både med tanke på at teknikken er svært kompleks og at kravene som stilles, er svært strenge. Det krever at alle spiller godt på lag, sier Veidekkes prosjektleder Jørn Aaltvedt.

Aaltvedt priser byggherre Undervisningsbygg for å ha vært en god lagspiller underveis i byggingen av nye Vestli skole og flerbrukshall.

– Her har vi hatt en samarbeidsvillig byggherre som har kommet med løsninger og vært med på laget med sin lange erfaring innen skolebygg. Det fortjener de ros for. Resultatet har blitt et veldig bra bygg og et vellykket prosjekt, sier han.


Flere prosjekter