Berger Hage

Berger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 4.1.2021. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienBerger Hage, Skårer på Lørenskog, fotodato 25.12.2020. Foto: Trond Joelson, Byggeindustrien

Det bygges boliger som aldri før på Skårer Syd i Lørenskog. Det foreløpig siste er Berger Hage med 192 leiligheter, der SPG Bakke Bolig Skårer AS engasjerte Ø.M. Fjeld AS som totalentreprenør.

Fakta

Sted: Skårer syd, Lørenskog

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Bruttoareal: 26.000 kvadratmeter

Byggherre: SPG Bakke Boliger Skårer AS

Totalentreprenør: Ø. M. Fjeld AS, avd. Romerike

Kontraktsum ekskl. mva.: 414 millioner kroner

ARK: Goa Arkitektkontor

LARK: Cowi

Rådgivere: RIB, RIVA Sweco Norge l RIV og utførende og PL tekniske fag: Energima Ing. Oddbjørn Hagen l RIE og utførende: Aurskog Elektriske Installasjon l RIAKU: Brekke & Strand Akustikk l RI rør og utførende: GK Rør l RIBr: Multiconsult l RIG: DMR Miljø og Geoteknikk

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Geomatikk Survey l Grunnarbeider: Brødrene Dokken l Heis: Kone l Parkett: Parkettgruppen l Avfallsanlegg: LogiWaste l Prefab: Contiga l Baderomskabiner: Probad l Kjøkken: Studio Sigdal Lørenskog l Armering / jernbinding: Romerike Armering l Løfteplattform: Handicare l Belegningsstein: Lintho Steinmiljø l Taktekking: Protan Entreprenør l Prefab yttervegger: Ringsaker Vegg- og Takelementer l Vinduer og balkongdører: Norgesvinduet Bjørlo l Solavskjerming: Vental Hunter Douglas l Brannsikring: Oslo Brannsikring l Dører: EasyDoor l Gulvoppbygging: Gulventreprenøren l Røykluker/ overlyskupler: Jet Bramo l Maler: Artea Malerservice l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Tømrerarbeider: Østerås Bygg l Systemhimlinger: Carpin Entreprenør l Fuging: Fugemesteren l Lås og beslag: Lås og Sikring l Flisarbeider: Akershus Murforretning l Rekkverk, håndløpere og ståltrapper: Jotne Ankers l Glassdører: Østlandske Fasadeteknikk l Sedumdekke: Bergknapp l Boder: Ing. Larsson l Port: Industriporter l Byggevarer: Optimera l Fasadeplater: Cembrit

Skårer Syd ligger i forlengelsen av Skårersletta mot sør, og vil ved endelig ferdigstillelse bestå av 1.500 boliger og 8.000 kvadratmeter næringsarealer. Bak byggherrenavnet finner vi Scandinavian Property Group AS og Bakke Leiligheter AS, som har latt oppføre to blokker og fire punkthus med i alt 192 leiligheter i størrelsesorden fra 65,5 til 147 kvadratmeter (BRA).

Samspillsfase

– Skårer Syd ble i sin tid regulert av fire grunneiere i fellesskap. Denne tomta som ligger sentralt og har en fin beliggenhet, kjøpte vi i 2017 av Lørenskog kommune som var en av de grunneierne, forteller utbyggingssjef Ole Kristensen i Bakke Leiligheter.

– Vi gikk nesten rett på rammesøknaden, og skrev tidlig en intensjonsavtale med Ø. M. Fjeld, som også hadde ansvaret for rådgiverne. I tillegg hadde vi med oss Goa Arkitektkontor og PROA Eiendomsmegling, der vi i en samspillsform knadde frem prosjektet i fellesskap, forteller Kristensen.

Åse Birgitte Skjærli har vært en av Ø.M. Fjelds to prosjektledere på Berger Hage og tok over etter Erik L. Jacobsen underveis i prosjektet. Hun forteller at det i Lørenskog kommunes reguleringsplan for Skårer Syd er en formingsveileder som gir klare føringer for estetiske kvaliteter.

– Innenfor reguleringsplanens grenser er man ikke bygningsmessig bundet helt opp. Arkitekten har forholdt seg til høyder, antall kvadratmeter og byggelivsgrenser på vanlig måte. Men formingsveilederen stiller strenge krav til at hvert prosjekt skal ha sitt eget arkitektoniske uttrykk og i utformingen av det indre gårdsrommet, forklarer Skjærli.

– Her så vi bare muligheter, skyter Jacobsen inn.

– Å få være med i en så tidlig fase på utformingen av byggene når det gjelder å finne byggemetoder og løsninger, er en veldig god samarbeidsform.

Tomta har en trapesform der de to blokkene ligger i en vinkel mot nord, der den lengste av dem er delt opp med varierende og avtrappende høyder mot øst. Et indre gårdsrom dannes av blokkene og de fire punkthusene mot med noe lavere høyder i sør. Goa Arkitektkontor ønsket å skape en overgang mellom høyere, urban bebyggelse og villabebyggelsen i sør.

Strekkmetall i fasader

I den opprinnelige planen hadde punkthusene skråtak. Dette utgikk til fordel for takterrasser; punkthusene har en miks av både private og felles takterrasser, mens blokkene kun har felles terrasser samtlige leiligheter i prosjektet, på takflatene.

Punkthusene har en egen vri på tilgangen til de private takterrassene. Adgangen er via en utvendig trapp fra leiligheten under. Disse trappene, og store deler av blokkbyggene, er kledd med strekkmetall i aluminium. Fargene varierer fra champagne og kobber, og går godt sammen med stående trepanel i varmbehandlet furu i punkthusene.

Bærekonstruksjonene består av stålsøyler og hulldekker, og det er brukt prefabrikkerte ytterveggselementer med ferdig innsatte vinduer og solskjermingssystem.

Den fysiske oppstarten var med utsprenging- og graving av p-kjelleren i mai 2018. Fjellgrunnen i nordøst måtte sprenges ned til åtte meter, mens det mot sør ble gravd ned til fjell, og deretter fylt opp med steinmasser. For å spare miljøet for uttransport av sprengt fjell, ble det etablert et knuseverk på tomta for gjenbruk av steinmassene.

I stedet for asfalt, ble det valgt å bruke en lysere belegningsstein i betong i parkeringskjelleren. På takterrassene har Ø. M. Fjeld for første gang valgt å bruke et flissystem plassert på føtter, i stedet for den mer ordinære løsningen med tremmegulv.

To trinn ble ett

– Vi begynte å selge leiligheter parallelt med at vi sendte inn rammesøknad. Da var det klart hvordan vi skulle bygge og hadde kontroll på alle tallene. Vi hadde lagt ut de to første byggene, men underveis solgte vi nok til at vi kunne bygge alt i ett trinn, inkludert hele p-kjelleren, sier Kristensen.

At det ble én sammenhengende utbygging var aktørene fornøyde med, logistikken var nemlig krevende. For å skåne naboer mest mulig, var innkjøringen strengt regulert fra kommunens side. Innenfor reguleringsplanen var det lagt opp til en felles innkjøring opp fra rundkjøringen i enden av Skårersletta.

– Men vi hadde et rekkefølgekrav på å ferdigstille parken, kalt Løkenparken, før vi fikk brukstillatelse. Vi bygde den nederste først, og fikk fra da av lov til å bruke Tunveien. Kommunen hadde en avsatt en person som styrte prosjektkoordineringen, siden de selv også hadde infrastrukturentrepriser i de samme områdene. Alle entreprenørene forsto at vi var avhengige av å samarbeide med hverandre, sier Skjærli.

– Jo, vi var mange entreprenører på hvert vårt prosjekt innenfor et forholdsvis begrenset areal. Men koordineringen av dette gikk svært bra, uten konflikter oss entreprenør er imellom, understreker Jacobsen.

Mange med null feil

Kristensen er godt fornøyd med gjennomføringen av prosjektet og med sluttproduktet. – Det har vært levert gjennomgående god standard på håndverksarbeidene. En stor del, hele 154 av 192 leiligheter, ble overlevert til sluttbruker med null feil, sier han.

Åse Birgitte Skjærli peker på at det i et prosjekt med 192 leverte leiligheter, blir mange personer fra hvert fag som skal levere for å kunne holde fremdriften.

– Det kunne ha gitt store diskusjoner, men her har holdningene vært det motsatte. Det er konstruktive og dyktige samarbeidspartnere som har bidratt til å holde trykket oppe, og med et ønske om å levere fra seg et godt produkt, avslutter hun om leverandørene og ueene i prosjektet.


Flere prosjekter