Millionene renner ut også før byggestart på nytt sykehus

Det er liten tvil om at det koster å bygge gode og funksjonelle sykehus i Norge. Men det kan være meget dyrt også før byggingen settes i gang om det oppstår noen skjær i sjøen. På Hjelset-utbyggingen har man nå brukt over en halv milliard kroner på planleggingen - og fortsatt er det usikkert hvem som skal bygge, når det skjer og hvordan sykehuset faktisk blir.

Utbyggingen av et nytt akuttsykehus på Hjelset i Møre og Romsdal har vært en stor utfordring for helsebyråkratene og politikerne i denne delen av landet. Det er nå mange år siden man startet arbeidet med å planlegge for utbyggingen, og arbeidet har vært preget av en hard stridighet om lokalisering – og etter at sted ble bestemt har man slitt tungt med å få startet selve utbyggingen. Det er lagt ned et stort stykke arbeid i planleggingen, men man har nok ikke truffet med markedet med tanke på størrelsen på sykehuset og hva det skal inneholde i forhold til utbyggingskostnadene. Den første kontraheringsprosessen av entreprenør ble stoppet sommeren 2018 fordi prisingen lå for høyt, mente byggherren. Dette førte til lite fornøyde entreprenører som truet med rettssaker i kjølvannet av avlysningen. Det ligger selvsagt et betydelig arbeid bak denne typen kontraktstilbud.

Deretter ble planene knadd på før jobben nok en gang ble lyst ut. Man landet en avtale med Skanska på høsten 2019 og håpet var å komme i gang med byggingen etter en samhandlingsperiode. Fasiten fra dette arbeidet viste at man kanskje ikke hadde tilpasset eller nedskalert nok i forhold til hva som var nødvendig. Det ble i hvert fall et stort avvik fra hva Skanska mente de måtte ha for jobben med å bygge sykehuset og hva politikerne har bevilget av penger til utbyggingen. Det ble derfor sendt varsel om en mulig avlysning, men Skanska har nå oversendt et siste oppdatert tilbud etter noen videre samtaler og snart får vi vite hva som skjer. Avgjørelsen faller etter alle solemerker på et ekstraordinært styremøte i Helse Møre og Romsdal 21. januar rundt saken. Partene skal fortsatt stå et stykke unna hverandre prismessig, men det er meldt om konstruktive samtaler. Om dette er nok gjenstår selvsagt fortsatt å se.

Dette sykehuset har virkelig blitt en kinkig sak for både politikerne, helsebyråkratene og innbyggerne i området. Skulle man nå få en ny avlysning, vil det gå lang tid før en ny kontrakt eventuelt kan signeres – og det åpner selvsagt for stor usikkerhet rundt hvordan man da skal angripe den videre utviklingen. Skal man nedskalere, be om mer penger – eller vil man se på hele prosessen på nytt. Uansett hvilke løsninger man til slutt velger, er det liten tvil om at dette koster. Millionene renner unna også i denne typen planleggings- og kontraktsarbeid. Skulle man stå igjen med to avlysninger, er det selvsagt mer enn uheldig. Så langt er det totalt brukt 600 millioner kroner på prosjektet – over 500 millioner av disse kronene har gått til planleggingskostnader. En ny avlysning vil bety ytterligere mange nye millioner som vil bli brukt før selve byggingen kan starte. Denne regningen, og de andre samfunnsmessige kostandene, er det selvsagt fellesskapet til slutt som må forholde seg til.

Forhåpentligvis klarer man å komme frem til en god løsning, men det er langt fra sikkert. Men det som er rimelig sikkert, er at det nok ikke vil bli billigere og bedre med enda en ny runde.