Konsernsjef Egil Hogna i Norconsult (oppe fra venstre), Tor Olav Almås i Norconsult Infomasjonssystemer, administrerende direktør Anette Aanesland i Nye Veier, avdelingsleder Cathrine Marstein Engen i Norconsult Informasjonssystemer, kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup, konserndirektør Toril Nag i Lyse og direktør Ola Greiff Johnsen i Norconsult Informasjonssystemer. Skjermdump: Norconsult

Norconsult, Nye Veier og kommunal- og moderniseringsministeren sendte ut første digitale planmelding på ny E6-strekning

Onsdag ble første digitale planmelding sendt ut til omtrent 250 naboer til den nye E6-strekningen Gyllan-Kvål i Melhus kommune, sør for Trondheim.

Utsendingen av Norges første digitale planmelding ble gjort av systemutvikler Norconsult Informasjonssystemer (NoIS) på kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrups klarsignal via Microsoft Teams.

– Dette er en milepel for regjeringens arbeid med å fornye, forenkle og forbedre Norge, sa Astrup under en digital presentasjon av det nye digitale planverktøyet onsdag.

Hvert år lager private aktører og kommuner omtrent 1.600 reguleringsplaner om bygging av veier, boliger eller næringsbygg. Alle disse reguleringsplanene skal varsles til berørte naboer i både oppstartsfasen, i høringsfasen og når planen er vedtatt.

De tre utsendingene for E6 Gyllan-Kvål ville, ifølge et regnestykke fra Norconsult, innebåret 39 kilo papir, 1,5 tonn CO2-utslipp og 180 arbeidstimer.

– I Norconsult er det særlig tre trender og tre viktige pilarer som vi tror på, og det er bærekraft, digitalisering og samarbeid. Dette initiativet kombinerer alle de tre faktorene, sa konsernsjef Egil Hogna i Norconsult under Teams-møtet onsdag.

Her lastes planomrisset for E6 Gyllan-Kvål opp i systemet, og ved hjelp av matrikkelen kobles alle berørte naboer og tomteeiere inn i planmeldingen. Skjermdump: Norconsult

Systemet er en utvidelse av det allerede eksisterende systemet for digitale nabovarsler på bygg, og inngår i Byggesøknaden på Altinn.

Administrerende direktør Anette Aanesland i Nye Veier mener det er naturlig at det er nettopp en av deres veistrekninger som først tar i bruk den nye digitale løsningen, med grunnlag i Nye Veiers mandat for å prøve nye fremgangsmåter og effektivisere veiutbyggingen i Norge. Hun forventer at digitaliseringen av planmeldingene ikke bare gjør nabovarslingen enklere og raskere, men at det også vil resultere i bedre prosjekter.

– Å digitalisere planprosessen er ekstra spennende fordi vi når mannen i gata. Vi i Nye Veier kjenner ikke til alle lokale forhold, så vi vil gjerne at de som har lokal kunnskap, kommer med sin mening tidlig i prosessen. Vi får bedre resultater når flere bidrar med sine innspill, sier hun.

Aanesland røper at Nye Veier jobber mot anleggsstart på E6 Gyllan-Kvål i 2022.