Kan det virkelig fortsette?

2020 avsluttet med en solid oppgang innen flere områder, ikke minst ligger oppsummeringen av bruktboligåret an til å bli sterk. Spørsmålet nå er selvsagt om dette virkelig kan vedvare.

2020 ble annerledesåret – og på mange måter endte man opp med flere overraskelser. Mange børser opplevde nær feststemning, noe som selvsagt fremstår som både uventet og noe merkelig med en pågående pandemi som herjer verden, og som på flere måter har stengt ned store deler av samfunnet. Ikke minst har dette hemmet ulike relasjoner mellom landene. Men også her i Norge har en rekke markeder nådd nye topper i kriseåret.

Pandemien har endret hverdagen og fritiden vår, og ikke minst handlemønsteret. Mange har like mye penger som før, og kanskje mer på grunn av lave renter og lave reisebudsjetter, men de brukes noe annerledes, noe som gir noen bransjer oppturer, som da samtidig blir nedturer for andre.

Dette har blant annet gitt en utvikling innen bruktboligmarkedet få så for seg, hverken ved starten av året, eller etter at pandemien ble et faktum. I starten var det også krise. Da stoppet det nærmest helt opp. Men rimelig raskt kom markedet på fote igjen, selvsagt godt hjulpet av at Norges Bank satte renten ned til 0. Det at det i prinsippet nesten blir gratis å låne penger trumfer det aller meste, og gjør opplagt noe med markedet. Dermed ble det raskt god fart i bruktboligmarkedet igjen, og salgene har gått unna i et tempo vi sjelden tidligere har sett. Eiendom Norge kommer onsdag med den endelige fasiten, men tallene vi har sett så langt peker mot en sterk desember-måned, som bruker å være en rolig tid for boligmarkedet.

Men vil 2021 fortsette der 2020 avsluttet? Pandemien er ikke over. Vi er i gang med vaksineringen rundt om i verden, og her hjemme, men det vil ta tid før denne får full effekt. Dermed vil en rekke tiltak fortsatt prege hverdagen vår, både jobbmessig og på privaten. Dette vil nok dermed også spille inn på hvordan renteutviklingen vil fortsette. Sterke markeder tilsier en noen raskere oppgang enn man tidligere har skissert, men sannsynligvis vil en lav rente bli med oss en god stund fremover. Dette vil spille inn på utviklingen i stor grad. Lav rente vil nesten alltid gi et godt boligmarked, ettersom å eie fremstår mer fristende enn å leie i regnestykkene mange setter opp. Likevel kan man selvsagt frykte at arbeidsledigheten vil stige slik situasjonen er nå. Dette kan raskt også bli en realitet, Spørsmålet er selvsagt om de som nå blir ledige representer samme gruppe som er på boligjakt. Erfaringen i 2020 tyder på at arbeidsledigheten ikke har hatt noen nevneverdig innvirkning på boligutviklingen i bruktmarkedet.

Vi blir likevel noe overrasket om den sterke veksten forsetter over mesteparten av landet slik vi har sett så langt. Det vil fortsatt være billig å låne penger, men krefter vil også dempe på positiviteten vi har sett i påvente av vaksineringen. Det vil fortsatt ta noe tid før vi er tilbake til en normal situasjon. Dermed skal det bli meget spennende å se utviklingen de første månedene. Det kan godt være vi får en noe roligere periode i tiden fremover. Men på en annen side er det nå færre boliger i markedet tilgjengelig enn på lang tid, og dermed åpner det opp for at det har gått fra å være kjøpers marked til å bli selgers marked. Dermed vil faktisk prisene kunne gå opp, selv om positiviteten skulle dempe seg. Pris vil alltid henge sammen med etterspørsel. Det at det også bygges for få nye boliger, og da spesielt i Oslo, vil være en sterk faktor, i hvert fall på noe sikt, til å drive prisene videre opp i landets største boligmarked. Oslo-markedet vil også i stor grad påvirke utviklingen i andre deler av landet.

Bruktmarkedet vil også påvirke nyboligsalget. Er det få boliger tilgjengelig i bruktmarkedet, og med vedvarende høye priser, vil nyboligmarkedet raskt merke dette. Nyboligmarkedet hadde et utfordrende 2020. Håpet er selvsagt at nyboligmarkedet ikke får et tøft 2021 – det vil påvirke hele byggenæringen i stor grad. Hvordan boligmarkedet utvikler seg vil dermed ha stor innvirkning på hele vår felles økonomi, og spørsmålet er dermed om optimismen i markedene kan vedvare – eller vil rentedopingen snart avta?