Vikerkorridoren møter E18 i dette området i Lier. Foto: Kjell Wold/Statens vegvesen

Foreslår statlig plan for E134 Dagslett - E18 i Lier/Asker

Statens vegvesen ber Samferdselsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet fastsette vedlagt planprogram for E134 Dagslett-E18 gjennom et statlig vedtak etter Statens vegvesens forslag med fire alternativer.

- Vi ber også om at departementene beslutter bruk av statlig plan for påfølgende kommunedelplanprosess i henhold til Plan- og bygningslovens §6.4., heter det i brevet Statens vegvesen sendte Samferdselsdepartementet før jul 2020. I brevet viser Statens vegvesen videre til bestillingen fra departementet der Statens vegvesen bes om å utarbeide et planprogram for kommunedelplan hvor alle relevante alternativ inngår. Departementet peker også på at det billigste alternativet skal være vurdert, melder vegvesen.no.

Planprogrammet for E134 Dagslett - E18 er nå fastsatt i Lier og Asker kommunestyre.

- Asker kommune har fastsatt et planprogram der alle fire alternativ er med i tråd med Statens vegvesens forslag til planprogram som var på høring. I Lier kommune er det fastsatt et planprogram der bare ett alternativ, Vikeralternativet, skal utredes. Lier kommunes vedtak er dermed i strid med oppdraget Statens vegvesen har. For å kunne løse planoppgaven trengs det også like vedtak i begge kommuner. Alle relevante alternativ vil ikke inngå dersom vedtaket følges opp, og rimeligste alternativ skal i vedtaket ikke utredes. Dette er i motstrid til både departementets brev og rundskriv der det står at rimeligste realistiske alternativ må være vurdert, skriver Vegvesenet.

- Siden det ikke er sannsynlig at det kan fattes like planvedtak i Asker og Lier kommune uten innsigelser, mener Statens vegvesen disse mulighetene er løsninger som vil gi lite effektiv planprosess sammenlignet med statlig plan, skriver Statens vegvesen.