Langsiktig og krevende arbeid venter i Gjerdrum

Det er hjerteskjærende beretninger vi daglig får høre fra skredområdet i Ask i Gjerdrum. Mange mennesker er direkte og indirekte berørt av denne katastrofen som rammet så hardt, og det pågår fortsatt et omfattende søk- og redningsarbeid i skredområdet.

Skredet som gikk natt til onsdag 30. desember preger fortsatt landet vårt, og det kommer det til å gjøre i lang tid fremover. En hendelse som dette har vi ikke opplevd på lang tid, og har rammet oss hardt. Det er gjort en heltemodig og betydelig innsats av rekke aktører helt siden den første meldingen om skredet tikket inn. Mange liv ble reddet i den innledende fasen, og det har siden pågått et omfattende redning- og hjelpearbeid. På samme tid har kommunen måttet løse en lang rekke andre viktige oppgaver som følge av skredet, som plassering av beboere på aldershjem, forsyning av viktig infrastruktur, samt mye annet.

Det skal etter hvert også planlegges for hvordan man gradvis kan komme tilbake til en tilsvarende normal hverdag i tettstedet Ask. Det blir selvsagt ikke enkelt når et skred på 700 ganger 300 meter nærmest har lagt deler av området i ruiner – men dette er arbeid som også må til.

Det er nå et langsiktig arbeid som venter både innbyggerne og de ansvarlige i Gjerdrum, samt hele Norge. Det innledende hjelpearbeidet vil etter hvert gå over i en mer langsiktig fase med å gjenoppbygge. Det vil ta lang tid og kreve mye av mange. En viktig del av dette vil selvsagt også være å finne årsaken til hvordan noe slikt kunne skje, og ikke minst må man se på hva som medførte at det skjedde akkurat nå – og hvordan denne informasjon kan brukes til å hindre at nye tilsvarende skred kan skje og hvordan forebygge dette best mulig.

Lignende hendelser har også skjedd tidligere, og dessverre er det stor sannsynlighet for at tilsvarende katastrofer vil kunne skje igjen. På flere steder i Norge, og da spesielt på Romerike og i Trøndelag, finnes det mye bebyggelse på leire leire og kvikkleire. Det er noe man selvsagt kjenner til, og det skal være tatt forholdsregler med tanke på dette. Det vil likevel være vanskelig å kunne gardere seg 100 prosent mot at det skal kunne oppstå hendelser som fører til alvorlige ulykker, som vi har sett i Gjerdrum – med katastrofalt utslag.

Når redningsarbeidet går over i en ny fase, vil arbeidet med å få frem mer informasjon rundt hvordan dette kunne skje intensiveres ytterligere. Og man vil sannsynligvis klare å finne frem til den utløsende årsaken til skredet – og hvilke bakenforliggende aspekter som måtte til for at det kunne skje. Dette er meget viktig å avdekke, og vi håper nå all kompetanse som finnes i landet, og i verden for øvrig, gis mulighet til å bistå i dette arbeidet. Vi må gjøre alt i vår makt for å hindre at en ny katastrofe med tilsvarende utfall skal kunne skje igjen. Arbeidene kan forhåpentligvis avstedkomme nye og bedre varslingsrutiner. Det finnes i dag få om ingen muligheter til å kunne varsle leirskred som dette med en nøyaktighetsgrad som vil kunne ha en effekt. Det er å håpe at vi vil se en utvikling innen dette feltet ved å sammenligne data fra ulike hold.

Samtidig må vi selvsagt bli flinkere til å planlegge og bygge utfra hvilke faremomenter som finnes i grunn med leire og kvikkleire. Også i fremtiden vil vi måtte bygge boliger og infrastruktur i områder som omfatter grunn av leire. Kunnskap, kompetanse og erfaringsdata vil selvsagt her bli viktige stikkord, og både lokale og nasjonale myndigheter må se til at denne kompetansen og de faglig viktige vurderingene ikke overstyres av andre interesser. Sikkerheten må gå først, og å finne den riktige balansen på hvor mye man kan bygge ut før det går ut over sikkerheten vil bli viktige avveiinger. Hvordan klimaendringene vil påvirke dette bildet er også noe vi må ta med oss – og dette er arbeid som må prioriteres høyt i tiden fremover.

Det har de senere årene gått flere skred ulike steder i landet. Vi har likevel ikke sett konsekvenser som vi nå er vitne til på lang tid. Erfaringen og kunnskapen man kan hente ut fra denne katastrofen kan bli helt avgjørende for hvordan vi skal bygge og bo i fremtidens Norge.

Som kjent er det ikke fastslått hva som har utløst skredet i Gjerdrum.