Bratt start

2021 starter på samme på som 2020 ble avsluttet, med restriksjoner som preger samfunnet og usikkerhet om hva de neste månedene vil gi oss.

Mandag starter det nye arbeidsåret for mange, og det bruker å skje med blanke ark og stor fremtidstro for dagene, ukene og månedene som ligger foran oss. Men søndag kveld kom regjeringen med statsminister Ena Solberg i front, med en ny kalddusj og en ny delvis nedstengning av samfunnet. Dette vil ramme både privatlivet til hver enkelt av oss, men også mange innen næringslivet, hardt.

Mange fryktet det kunne komme en ny smitte-kalddusj etter en julehøytid hvor mange nok har sluppet litt opp rundt regler og hva man bør og ikke bør gjøre, på flere måter. Og en ny kalddusj kom virkelig, og den rammer også hardere en mange nok så for seg. Nok en gang bes vi sammen om å slå ned på virusspredningen, og vi kommer også til å følge opp. For uansett hvor leie og utslitte vi er av oppfordringene til å hente frem dugnadsånden, er dette arbeidet rett og slett for viktig til å slippe oss bakpå og nærmest gi opp i kampen for å stagge smitten. For vi er faktisk nødt til å fortsette denne kampen, det er ikke noen vei utenom. Erfaringer viser helt klart at tiltakene også virker, og nå starter en ny periode hvor vi må ofre noe for å komme bedre ut i andre enden. Så spørs det selvsagt hvor lang tid denne runden vil ta. Det er i utgangspunktet lagt opp til tiltak i 14 dager. Bare resultatene av hva disse tiltakene vil bringe av seg vil avgjøre hvor langvarige tiltakene vil bli, og om man vi slippe opp eller stramme ytterligere til fremover.

For næringslivet var dette selvsagt ikke starten på det nye og friske året man ønsket seg. Solberg selv beskrev 2020 som et uår, og det var det på mange måter virkelig også. Nå håper vi alle at 2021 vil bli bedre og at tingene etter hvert vil gå tilbake til normalen. Vi får nå en bratt start på 2021, så vil tiden vise hvor raskt det vil bli bedre. For det vil bedre seg, og tingene vil bli bedre. Vaksineringen er i gang, og vi både tror og håper at andre halvår i 2021 vil kunne gi oss en noenlunde normalsituasjon tilbake. Og kommer virkelig tingene tilbake i normal gjenge, kan vi også forvente en skikkelig boom innen en rekke områder. Veksten kan bli kraftig og langvarig, noe som selvsagt også vil påvirke aktiviteten innen bygg, anlegg og eiendom. Byggenæringen klarte seg oppsiktsvekkende bra i 2020. Fortsatt frykter vi at etterdønningene vil ramme næringen kraftig noe frem i tid, men håpet er selvsagt at en normalsituasjon for landet vårt nå kommer raskt utover våren og sommeren, og at den kommende veksten dermed vil demme opp for nedgangen som ligger og venter hos mange.

Men mange vil oppleve at det blir verre før det blir bedre, og da er det viktig at også det offentlige stiller opp og demper nedgangen i den pågående kampen i flere måneder fremover. Tiltak for å hjelpe næringslivet må gå hånd å hånd med de strenge begrensningene som innføres. Vi tror og forventer at så også vi skje, men vi går opplagt noen nervepirrende uker i møte ved inngangen til 2021.