Gunnar Moe, administrerende direktør i Rana Gruber.

Rana Gruber skal kutte alle CO2-utslipp innen 2025

Elektrifisering skal bidra til at Rana Gruber når målsettingen om å være CO2-fri i 2025.

- Vi er stolte over å være den jernmalmprodusenten med lavest miljøavtrykk i verden. Samtidig er kravene stigende hos kunder og samarbeidspartnere, og ved å sette enda mer ambisiøse klimamål forventer vi å kunne styrke Rana Grubers konkurransekraft på lang sikt, sier Gunnar Moe, administrerende direktør i Rana Gruber i en pressemelding.

Selskapet i Mo i Rana har planer om å bli verdens første produsent av jernmalm helt fri for CO2-utslipp, et mål de skal nå i løpet av 2025.

- Med kort vei til havnen i Gullsmedvik med jernbanetransport har Rana Gruber et godt utgangspunkt, og prosesseringen av jernmalmen er allerede drevet på 100 prosent fornybar energi, skriver selskapet.

De jobber med en elektrifisering av maskinparken, i tillegg til at det er en satsning på del-elektrifisering av Nordlandsbanen. Rana Gruber deltar dessuten i et pilotprosjekt med hydrogendrevne lokomotiver i samarbeid med Sintef og NTNU.

- Selv om CO2-utslippene allerede er svært lave i bransjesammenheng er målet å bli fullstendig karbonfrie innen fem år gjennom prosjekter som krever en del nybrottsarbeid, men hvor vi ønsker å gjøre vårt for å få i gang viktig utvikling både for oss og for samfunnet, sier Moe.

I sum investeres et tresifret millionbeløp i innsatsen på kort og mellomlang sikt. Målet er blant annet å vise at løsninger som er bra for miljøet, klimaet og samfunnet også lønner seg for næringslivet.

- Langsiktige investeringer i grønnere og mer effektive løsninger lønner seg ikke bare for miljøet og klimaet; det er også økonomisk lønnsomt fordi det både gjør arbeidet mer sømløst og gjør produktene mer attraktive på et marked som stiller stadig høyere krav, sier Moe.