Byggenæringen viste vei i annerledesåret

2020 vil stå igjen i historien som et av de mest spesielle i nyere tid. Koronapandemien har påvirket både arbeidshverdagen og dagliglivet til oss alle. Viruset og smittevernstiltakene har også utfordret byggenæringens mange virksomheter, men bygg-, anleggs- og eiendomssektoren har i sterk grad bidratt til å opprettholde aktiviteten i den totale norske økonomien.

Byggenæringen er landets største verdiskaper, største distriktsnæring og representerer landets nest største næring totalt sett – og er dermed en viktig bidragsyter til å holde hjulene i gang. Og det har næringens rundt 250.000 ansatte også i stor grad klart å gjøre.

Byggenæringen har på et imponerende vis klart å holde byggeplassene åpne og har gjennom hele krisen maktet å produsere prosjekter på løpende bånd. I hovedsak er prosjektene ferdigstilt som planlagt, selv om enkelte har opplevd noen humper på veien frem mot målet.

I årets siste utgave av Byggeindustrien kommer vi med det synlige beviset på hva næringens aktører faktisk har realisert gjennom 2020, og det er ikke lite. Her kan du se nærmere på rundt 240 av de største og viktigste prosjektene som er bygget i år fordelt på godt over 500 sider. De ulike prosjektene representerer alle en stor verdi. Noen er enorme byggverk til mange milliarder kroner, mens enkelte prosjekter er mindre og noe enklere i form og uttrykk. De er likevel meget viktige for de som har bygget prosjektet – og ikke minst for de som skal ta boligen, kontoret eller veien i bruk. Alle fyller en funksjon og er viktige for nærmiljøet de inngår i.

Man kan ikke annet enn å bli imponert når man får se hva som er produsert i løpet av året. Skaperevnen og innovasjonsviljen er stor, men det kanskje sterkeste utviklingstrekket er miljøaspektet som nå i stadig større grad tas med i utbyggingene. Koronapandemien har medført at klimaarbeidet har havnet noe lenger bak i nyhetsbildet, men det som er produsert gjennom 2020 viser med all tydelighet at byggenæringen har tatt store miljøgrep, og er i en helt annen divisjon enn for bare få år siden. Byggenæringen er ikke lenger bare en del av klimautfordringen, næringen er også en stor del av løsningen. Det er også slik at næringen innen mange aspekter går foran og viser vei, og ikke bare blir dradd frem av regelverk og krav.

Til tross for koronapandemien har byggenæringen produsert noenlunde som planlagt i 2020. Men mange er spente på hva som skjer inn i 2021. Sannsynligvis får vi en aktivitet på samme nivå inn i starten på 2021 som vi har sett på høsten i 2020. De fleste peker på en rimelig stabil utvikling, og det er lite som skulle tyde på en kraftig stopp med det første. Noe lenger frem i tid er man likevel noe usikre på hva som vil komme. Det er mange ordrebøker som nå ikke fylles opp i like rask fart som de burde, det gjelder både innen private næringsbygg og offentlige prosjekter. Her har det offentlige et stort ansvar, og de må virkelig bidra slik at byggenæringen ikke skal få den store korona-stoppen om et drøyt år. For det er slik at uten byggenæringen stopper faktisk Norge opp.

Våre abonnenter kan lese Byggeindustrien digitalt her