Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Utvikler verdens første soppbaserte smartbygg

Forskere ved universitetet UWE Bristol i Storbritannia, Royal Danish Academy i Danmark, soppteknologiselskapet Mogu i Italia og Universitetet i Utrecht i Nederland samarbeider nå med å utvikle verdens første soppbaserte smartbygg.

Det skriver UWE Bristol i en pressemelding på sine nettsider.

EU-kommisjonen har finansiert prosjektet med 2,5 millioner pund, og målet er et bygg hvor grønne, soppbaserte materialer reagerer på endringer i lys, temperatur og luftkvalitet for å skape et naturlig smart bygg.

Levende sopp skal fungere som sensorer i bygget, og et bioelektrisk nettverk skal knyte sopp og teknikk sammen, skriver UWE Bristol i en pressemelding.

– Målet vårt er å designe og produsere et sansende og tenkende bygg med sopp. Dette er en radikalt ny fremgangsmåte, ettersom den bruker ekte levende organismer i materialstrukturen, som også skal gjennomføre beregninger, sier professor Andrew Adamatzky, sjef for Centre of Unconventional Computing ved UWE Bristol.

Det treårige FUNGAR-prosjektet skal ledes av UWE Bristol, og går blant annet ut på å blande sopp med nanopartikler og polymerer for å lage soppbasert elektronikk. Elektronikken skal igjen integreres i byggematerialer av levende sopp. To fullskalabygninger planlegges i Danmark og Italia, med en mindre modell på UWE Bristols campus.