Lav rente vil bidra til å holde aktiviteten oppe

Det var ingen overraskelse at Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet torsdag valgte å holde renten uendret på null prosent, ei heller at man signaliserer en lav rente i lang tid fremover. Nettopp signalene om at vi kan se frem mot en lav rente i lang tid vil i seg selv bidra til å holde aktiveten oppe i byggenæringen.

En rente på null prosent er i selvsagt i utgangspunktet et dårlig tegn på hvordan det står til for landet overordnet sett, og hvilke rammebetingelser næringslivet har å arbeide etter. Samtidig gir dette også muligheter for mange, ikke minst i byggenæringen, til å kunne satse i en utfordrende situasjon, samtidig som dette selvsagt også vil være avgjørende for å holde hjulene i gang rundt om i landet.

Sentralbanksjef Øystein Olsen var rask på labben med å senke renten når virkningene av koronaviruset kom inn over landet. Med ett kunne vi oppleve vår laveste rente noensinne – til glede for alle de med høye lån, men noe som i realiteten gir en negativ avkastning for de som har valgt å sette penger i banken. Men aller mest har de lave rentene bidratt til å holde aktiviteten oppe i store deler av boligmarkedet, ikke minst innen bruktmarkedet. Flere steder, og kanskje spesielt i de store byene med Oslo i front, har dette bidratt til mye folk på visning og heftige budrunder. Dette gir ikke minst utslag innen gruppen førstegangskjøpere, som ser på de mindre leilighetene. Samtidig ser vi at nyboligsalget ikke har vært så dårlig man kunne frykte gitt situasjonen landet befinner seg i. Mer utfordrende er derimot igangsettingstallene, som gjenspeiler den reelle utviklingen i denne delen av markedet.

Samtidig ser vi at det lave rentenivået, kombinert med strenge reiseregler, har gitt en virkelig boost i fritidsboligmarkedet. Aldri tidligere har så mange kjøpt seg hytte, og eiendomsmeglerne melder om hytter som nå raskt går unna til rekordpriser. Og dette skjer over store deler av landet. Utbudet av både hytter og hyttetomter er omfattende i fjellheimen, men nå ser vi faktisk at det etter hvert begynner å bli færre hytter tilgjengelig på markedet på de mest populære stedene. Den lave renten har derimot ikke bidratt til å holde aktiviteten oppe innen næringsbyggmarkedet, noe som ikke er spesielt overraskende. Det er ikke nok at det i prinsippet er gratis å låne penger når markedet for næringsbygg er såpass usikkert som vi nå ser. Dette vil også spille inn på oppdragsmengden for byggenæringens aktører i tiden fremover. Men for de som satser riktig, og velger å investere, kan nettopp tiden vi nå er inne i, og de neste års muligheter, virkelig bli inntektsbringende for de som tørr å satse.

Mye tyder nå på at vi også vil oppleve lave renter i relativt lang tid fremover. Sentralbanksjefen signaliserte torsdag at prognosen for styringsrenten innebærer en rente på dagens nivå i over ett år fremover. Ingen sitter selvsagt med fasiten her, for det er mange ulike forhold rundt oss som kan snu opp ned på dette bildet. Er det én ting koronapandemien har lært oss, er det nettopp hvor lite vi faktisk vet om hva som lurer rundt beste sving – og konsekvensene av dette. Dermed kan det lave rentenivået vare enda lenger, eller den første renteøkningen kan også komme tidligere. Det hersker likevel så stor usikkerhet rundt når virkningene av koronapandemien vil være et tilbakelagt stadium, at det er lite trolig med en renteheving tidlig i 2021. De meste tyder på at vi tidligst senhøsten neste år eller i 2022 vil kunne se at den skal krype oppover igjen. Her er det selvsagt også mye som avhenger av når koronavaksinen vil være klar. Når vaksinens virkninger slår inn for fullt, vil renten gå opp igjen.