For E39 Stord – Os, bru over Bjørnafjorden er et prosjekt hvor Statens vegvesen ønsker å utforske digitale verktøy for bruinspeksjon. Illustrasjon: Statens vegvesen

Vegvesenet og BuildingSMART tester maskinlesbare bru-håndbøker

Statens vegvesen og BuildingSMART Norge tilrettelegger for å teste ut maskinlesbare håndbøker. Håndbøkene for bruregistrering og bruinspeksjon er nå begge digitalisert.

Det skriver BuildingSMART i en pressemelding tirsdag.

Statens vegvesen og BuildingSMART Norge har tidligere digitalisert håndboken for bruregistrering - V440, og nå har de også digitalisert håndboken for bruinspeksjon - V441, heter det i meldingen.

Vegvesenet og BuildingSMART inviterer nå til uttestingsverkstedet [openLAB : Interoperate] for programvareleverandører og rådgivere som ønsker å teste ut integrasjon med håndbøkene.

Håndbøkene er gjort maskinlesbare med lenkede data og semantisk web og LD/SW-teknologi, heter det i meldingen.

– Arbeidet med Maskinlesbar V440 Bruregistrering inngår som del av nye måter å jobbe på, der vi sikrer digital utvikling gjennom innsats i det enkelte vegprosjekt. Arbeidet sammen med BuildingSMART Norge har gitt oss verdifull innsikt i måter å samhandle med bransjen på som gir verdi for både Statens vegvesen og for aktører i bransjen. For E39 Stord – Os, bru over Bjørnafjorden ønsker vi å fortsette i dette sporet for å se om vi kan skape gevinster over i et forvaltning-, drift- og vedlikeholdsperspektiv, der vi utnytter den ferdige digitale tvillingen til mer automatisert bruinspeksjon. Erfaringer er gjort med droner, og infrarøde kamera, hvor konklusjonen blant annet var et behov for standardiserte begreper og strukturert informasjon for å kunne drive maskinlæring. Dette håper vi å bidra til med dette prosjektet. Vi ønsker nye og kjente aktører velkommen til å bidra, kommenterer prosjektleder for Bjørnafjorden Open Live Center (BOLC) Elin Dalen-Rasmusen i pressemeldingen.

Uttestingsverkstedet [openLAB : Interoperate] vil i denne omgangen gå over én måned i starten av 2021, skriver BuildingSMART. Verkstedet blir tilrettelagt med innføringsmateriell på GitHub. og BuildingSMART og Statens vegvesen stiller med kvalifiserte folk som kan veilede underveis.