E-slab elementene hviler på tverrgående hovedkanal. Foto: Ketil JacobsenPrototypbygging på Con-Form-fabrikken i Orkanger. F.v.: Morten Stjern (Con-form,) Carsten Løddesøl og Elin Vatn (Snøhetta), Bjørn Ole Rasmussen og Ole Henrik Kvaale (Con-form), Morten Ludvigsen (Snøhetta), Magne Aarsland og Stig Evjen (Con-form) og Flemming Højbjerre Sørensen (Bollinger + Grohmann Ingeniører ). Foto: Ketil JacobsenE-slab systemets deler, stegvis montert/demontert. Foto: Ketil Jacobsen

Snøhetta utvikler tynne betongdekke-elementer med integrert teknikk

Snøhetta har med støtte fra Innovasjon Norge utviklet et nytt prefabrikert betongdekke-element, E-slab Systems.

I forbindelse med produktutviklingen har Snøhetta trukket på tverrfaglig kompetanse fra en lang rekke aktører, inkludert produsent Con-Form, Skanska Teknikk og Bollinger Grohmann.

Snøhetta som eier av ideen, er nå i planleggingsprosess av et pilotbygg hvor systemet skal testes. De forteller at størrelsen på elementene gjør at man får plass til en ekstra etasje for hver syvende etasje.

- De tynne lavkarbondekkene reduserer materialforbruket i selve elementet, og i bygget som helhet da etasjehøydene kan reduseres med omtrent en halv meter. Ribbeformen gir tilkomst til all teknikk fra tak og gulv i ett tett grid, og gjør systemet spesielt egnet for kontorbygg med høye krav til fleksibilitet. De demonterbare elementene uten påstøp kan enkelt gjenbrukes i fremtidige bygg, skriver Snøhetta i en pressemelding.

Integrert teknikk

E-Slab Systems består av prefabrikerte betongelementer produsert av lavkarbon betong, hvor styrken ligger i formen og ikke i tykkelsen av dekket. Ribbeformen gir åpne kanaler på over- og undersiden av dekket, med tilgang til teknikk fra gulv og tak. Hvert element er 1,2 meter bredt, 0,4 meter høyt med godstykkelse på 100 mm, og kan produseres i opp mot 12 meters lengder. (Klikk på bildet for større versjon). Illustrasjon: Snøhetta

E-Slab-systemet består av prefabrikerte betongelementer med bredde 1,2 meter, høyde 0,4 meter og lengder opp mot 12 meter. De produseres av 100 millimeter lavkarbon betong, hvor styrken ligger i formen, og ikke i tykkelsen. Ribbeformen, gir åpne kanaler på over og underside av dekket.

I hulrommene som vender opp føres elektrisitet til arbeidsplasser, sentralstøvsuger og tilluft som tilkobles flyttbare ventiler og bokser i installasjonsgulvet. I hulrommene som vender ned føres elektristet til følere og lamper, samt sprinklerrør, og avtrekksluft. Bredden er 0,6 meter, tilpasset standard himlingsplater, rister og belysningsarmaturer. Himlingen gir vekselsvis eksponering av termisk masse, og akustisk plate med hulrom over.

Snøhetta forteller at gridsystemet gjør at man får gode klima-, lyd- og lysforhold samt tilgang til all teknikk hvor enn man befinner seg i arealet.

De mener dekkeløsningen er godt egnet for fremtidens kontorbygg med fleksible og aktivitetsbaserte løsninger.

- Her er føringer tilgjengelig både i gulv og tak hvor som helst i lokalet , hvilket vil si at vegger og møbler kan flyttes rundt og teknikken tilkobles der det er behov. Man slipper el-kanaler, grenstaver, ventilasjonskanaler og don på kryss og tvers. Ikke minst er dette en estetisk og praktisk oppgradering. I et miljøregnskap betyr det mindre behov for ombygging, og at alle elementer kan demonteres og gjenbrukes, skriver de i meldingen.

Energireduksjon

Snøhetta mener også at E-Slab-systemet reduserer byggets energibehov til oppvarming , kjøling og viftedrift ved å tilføre luft via fortrengingsventilasjon fra gulvet.

Samtidig utnyttes termisk treghet i betongkanalene og under himling. At tilluften og elkablene går åpent i betonghulrommene eliminerer stål og plast til ventilasjons- og el-kanaler.

Ved at etasjehøydene senkes vil det være et mindre areal å varme opp og isolere, i tillegg til mindre materialforbruk til vegger, trapper, sjakter, søyler og fasader.