Figuren viser prinsipiell oppbygning av yttervegg med innvendig vertikal påfôring og inntrukket dampsperre. I tillegg må veggen beskyttes utvendig med en kledning som fungerer som regnskjerm. Utvendig kledning kan være av forskjellige typer materialer som tre, metall, ulike typer stein og komposittprodukter. I de aller fleste tilfeller må den utvendige kledningen bygges opp med lufting mellom vindsperra og valgt materiale. Illustrasjon: SINTEF

SINTEF har oppdatert to anvisninger om bindinsgsverk

SINTEF har oppdatert to anvisninger i Byggforskserien om yttervegger med bindingsverk og utfyllende bindingsverk. Anvisningene gir råd om oppbygging, isolering, tetting og montering.

Det skriver SINTEF i en pressemelding.

Yttervegger skal tilfredsstille krav til blant annet fukt, som skal sørge for at nedbør, overflatevann, grunnvann, bruksvann og luftfuktighet ikke skal trenge inn og gi fuktskader.

For å tilfredsstille kravene til fukt anbefales det å bygge isolerte yttervegger med dampsperre (diffusjons- og lufttett sjikt) på innvendig side og med dampåpen vindsperre på utvendig side. Utvendig kledning monteres med en drenert luftespalte etter prinsippet om totrinnstetting.

De to anvisningen i Byggforskserien som Sintef nå har oppdatert er følgende:

523.255 Yttervegger av bindingsverk. Varmeisolering og tetting. Anvisningen gir anbefalinger om materialvalg, oppbygging av bindingsverket, varmeisolering og sperresjikt. Den viser konstruksjonsdetaljer for hjørner, tilslutninger og gjennomføringer.

523.254 Utfyllende bindingsverk, som gir anbefalinger om yttervegger med utfyllende bindingsverk av tre eller tynnplateprofiler av stål. Anvisningen omhandler viktige prinsipper for bygging med utfyllende bindingsverk, for eksempel plassering av ytterveggen i forhold til bygningens bæresystem. I tillegg gir den blant annet råd om tetting mellom ytterveggen og tilstøtende bygningsdeler.