Løsningen på Slemmestad, som baserer seg på renset avløpsvann, er den første i sitt slag i Norge. Illustrasjon: TAG Arkitekter

AF Gruppen skal varme opp Slemmestad med energi fra renset kloakk

Slemmestad i Asker kommune skal varmes opp med Norges første energiforsyning fra renset avløpsvann.

Veas, Norges største renseanlegg, ligger på Bjekås, like ved tettstedet Slemmestad. Anlegget renser avløpsvannet fra rundt 750.000 innbyggere i Oslo, Bærum, Asker og Nesodden.

Etter at avløpsvannet er renset hos Veas, pumpes i dag alt vannet ut på dypet i Oslofjorden. Nå skal en del av det rensede avløpsvannet isteden fraktes i sjøledning til Slemmestad og benyttes til produksjon av varme.

En slik løsning finnes så langt ikke i Norge, ifølge en pressemelding fra AF Gruppen.

AF Energi & Miljøteknikk, som bygger og drifter energisentraler, skal levere det tekniske anlegget og drifte det.

– Energisentralen vil bli plassert slik at publikum kan se hvordan kloakk og vaskevann går i én retning, renset avløpsvann kommer i retur, og varmt vann til oppvarming går til leilighetene. Midt på kaia kan man faktisk sitte og se på hvordan kloakk blir til varme i byggene, sier Per Just Skaret, økonomi- og markedsdirektør i AF Energi & Miljøteknikk.

Ifølge pressemeldingen ønsker de å vise i praksis hvordan bærekraftige løsninger kan fungere blant fremtidens byggeløsninger.

– Mye av det vi i dag ser på som avfall, kan tas inn i kretsløpet igjen. Avløpsslam blir i dag omdannet til biogass og benyttet som jordforbedring i landbruket. Vi mener det også er et stort potensial for å benytte avløpsvann som energikilde i boliger og andre bygg. Vi håper dette prosjektet vil inspirere til nye, sirkulære løsninger, sier Per Torp, markedssjef i Veas.