NCC og RISE sønsker å teste det fornybare råstoffet lignin som bindemiddel i asfalt. Foto: RISE.

NCC tester lignin som bindemiddel i asfalt

NCC og Research Institutes of Sweden (RISE) starter et samarbeid for å teste det fornybare råstoffet lignin som bindemiddel i asfalt. Prosjektet er en del av NCCs arbeid for å redusere klimagassutslipp og bruk av fossile produkter.

Det skriver NCC i en pressemelding.

– Ved å erstatte fossile råvarer med fornybare produkter, reduserer vi klimagassutslipp fra veibygging og vedlikehold samtidig som vi utvider råvaretilgangen til sluttproduktet vårt. I dette prosjektet ser vi et potensiale for å redusere karbondioksidutslipp med opptil 20 prosent for ferdig asfalt, som vi nå skal teste og evaluere, sier Robert Lundström, FoU-leder NCC Industry.

Restprodukt fra papirproduksjon

Det fornybare bindemidlet som evalueres i prosjektet er lignin (sulfatlignin) ekstrahert fra svartlut, og er et restprodukt fra papirproduksjon. Ligninet er et råstoff vi har i Norge, og som er tilgjengelig i store mengder, noe som muliggjør en storstilt og kostnadseffektiv miljøinvestering, skriver NCC.

- I vårt produksjonsanlegg i Bäckhammar, Värmland i Sverige, blir svartlut bearbeidet og lignin utvunnet. Anlegget samarbeider med Nordic Paper. De sender svartluten til oss og får deretter filtratet tilbake etter prosessen. Vi sørger for at NCC mottar lignin av riktig kvalitet for blanding til asfalt, opplyser Maria Ölmhult, prosjektleder i RISE.

Prosjektet forventes å vare i drøye seks år og inkluderer fullskala testing med forskjellige typer blandemetoder i forskjellige volumer i asfalten. Den ferdige asfalten vil i 2021 bli lagt på fem forskjellige veistrekninger i Värmland, Sverige, for å evaluere bærekraft og funksjon.

Hele livssyklusen til asfalten beregnes

Fordi levetiden til en veistrekning er lang og har stor påkjenning, er det spesielt viktig at evaluering og beregninger dekker hele livssyklusen til asfalten. I tillegg til å se på de iboende egenskapene til råvarene, skal miljøpåvirkningen når asfalten legges, opprettholdes og mulighetene for resirkulering er av stor betydning, skriver NCC i meldingen.

– For å kunne ta rasjonelle avgjørelser i overgangen til mer fornybare råvarer, er det viktig å utelukke risiko for suboptimalisering, det vil si at helheten blir verre ved å bytte ut delene. Vi må sørge for at lignin ikke fører til økt netto utslipp av CO2 gjennom for eksempel kortere levetid, økt forbruk eller at det reduserer mulighetene for resirkulering, understreker Robert Lundström, NCC Industry.

Mange aktører involvert

Prosjektet involverer en rekke forskjellige aktører. NCC leder prosjektet og har ansvar for feltforsøk og legging av asfalten på vegne av Karlstad og Kristinehamn kommune i Sverige. RISE bidrar med kunnskap om lignin, produksjon og skaleringskapasitet for lignin for asfalt. I dette bidrar Wageningen University med viktige erfaringer fra tidligere arbeid i Nederland med lignin i asfalt. Produksjonen av asfalt gjøres i Karlstads asfaltanlegg. Utviklingen av produksjonen skjer på LignoCity i Bäckhammar, og prosjektet støttes av det svenske byggindustriens utviklingsfond (SBUF) og den svenske transportadministrasjonen, opplyser NCC.