Hva bringer 2021?

I starten av året spurte vi 20 personer tilknyttet byggenæringen hva de så for seg for det kommende året. Lite visste de da om hva som skulle treffe oss i mars, og hvordan dette har påvirket både næringen, men også hele verden rundt oss, siden.

De fleste så for seg et solid 2020 med bra aktivitet og jevn god flyt. På tross av koronapandemien har det i hovedsak også faktisk vært slik for de fleste. Det var selvsagt noen unntaksuker fra midten av mars og ut i april hvor man hadde noen utfordringer med smittevern, karantene, reising mellom byggeplasser og ut og inn av landet, men byggenæringen har taklet koronakrisen på en meget god måte. De aller fleste har maktet å holde hjulene i gang. Det er få næringer som er så omstillingsdyktige som vi ser innen bygg og anlegg – og ikke minst er entreprenører dyktige til å snu seg raskt når situasjonen krever det.

Dermed har man klart å finne frem nye løsninger og konsepter som har sørget for at prosjektene har hatt noenlunde god fart gjennom hele perioden, som også har vært utrolig viktig for å opprettholde verdiskapningen i hele byggenæringen – og dermed også samfunnet som helhet. Gryteklare prosjekter har også kommet ut i markedet for å fylle på ordrereservene. Ikke mist har boligmarkedet gått bedre enn fryktet.

Spørsmålet er om dette er nok i forhold til hva som kommer fremover. Som kjent er det ikke 2020 og starten på 2021 aktørene i næringen har vært urolige for – det er hva som skjer noe lengre frem i løypa. Om man ikke får ut prosjektene som nå er lagt på vent, ikke minst da innen næringsbygg, vil det kunne få store konsekvenser noe frem i tid. Ordrebøkene må fylles opp på litt sikt også, ellers kan det bli en for brå nedgang innen aktivitetsnivået, noe som dermed også vil ramme hardt. Derfor er det nå viktig at det offentlige er sitt ansvar bevisst med å få ut sine prosjekter i markedet, og ikke innta en vente og se-holdning.

De må nå kjenne sin besøkelsestid, og se at dette definitivt er det riktige tidspunktet for å speede opp planlagte prosjekter og kunne få god konkurranse om prosjektene de vil realisere. Dette gjelder innen alle nivåer, ikke minst blant landets kommuner. Det skal bygges en rekke store og små bygg rundt om i landet, og dette vil kunne være helt avgjørende for å opprettholde sysselsettingen og verdiskapningen rundt om i distriktene. Det er viktig å tenke på at faren definitivt ikke er over for byggenæringen. Det er hva som planlegges nå som er avgjørende for næringens nærmeste fremtid og her har vi alle et ansvar.

For 2021 ser det ikke veldig kritisk ut per nå, og mye tyder på en noenlunde flat utvikling. Det kan også bli en nedgang, og foreløpig kjenner ingen utgangen på koronapandemien. Vi kan komme i en situasjon der vi relativt raskt får kontroll på situasjonen om vaksinene kommer som mange nå håper. Men det kan helt klart også gå noe tid før man får kontroll over smitten, og da kan en svakt nedadgående trend forsterke seg ytterligere, og vi kan få et fall som kan bli vanskelig å takle. Om det er én ting vi har lært fra 2020, er at det er nær umulig å se hva som kommer. Det er ingen som med sikkerhet kan si hva som venter rundt neste sving.