<p>Kraftverkprosjektets bruk av digitale verktøy ble fremhevet da Nedre Otta kraftverk gikk til topps i ITA Tunneling Award 2020. På bilde ser vi BIM-koordinator Eirik Oulie Rosbach i Skanska sjekke modellen i en av BIM-kioskene på prosjektet.</p>Foto: Hafslund EC-OFoto: Hafslund EC-O

Nedre Otta kraftverk vant internasjonal tunnelpris- Skanska strålende fornøyd

Fredag gikk vannkraftprosjektet Nedre Otta kraftverk helt til topps i prestisjetunge ITA Tunneling Awards 2020.

Prisutdelingen, som International Tunnelling and Underground Space Association (ITA) står bak, skulle i utgangspunktet gått av stabelen i Australia, men pandemien gjorde at også ITA Tunneling Awards ble et digitalt arrangement.

Nedre Otta kraftverk gikk til topps i klassen prosjekter under 50 millioner euro, og vant i konkurranse med tunnelprosjekter fra både Kina, Tyskland og Sveits. Også Ryfast og den 60 år gamle Spiralen i Drammen var blant finalistene under årets ITA Tunneling Awards. Ryfast i kategorien «major project of the year» og Spiralen i kategorien «oddities of the underground».

Skanska hovedentreprenør

Nedre Otta kraftverk ble som kjent gjennomført med Skanska som hovedentreprenør og Norconsult som rådgiver. Hafslund E-CO var byggherre for vannkraftprosjektet, som ligger i Sel og Vågå kommuner i Innlandet.

Skanskas kontrakt omfattet driving og sikring av cirka 12000 meter tunnel med tverrsnitt fra 20 til 100 kvadratmeter, bygging av kraftstasjon og trafohall i fjell, samt betongarbeider rundt inntak, kraftstasjonsområde, utløp og portal.

Steinar Myhre, konserndirektør anlegg i Skanska, sier til Byggeindustrien at det er veldig hyggelig å bli valgt som vinner i en internasjonal konkurranse som denne.

– Det er en anerkjennelse som bidrar til å befeste vår posisjon som ledende innen tunneldriving på kraftutbygging og samferdsel i Norge. Samtidig viser denne prisen at vi også er i verdensklasse i dette prosjektet, sier Myhre.

– En stor takk til alle som har bidratt og en spesiell takk til Norconsult for godt og konstruktivt samarbeide. Når alt kommer til alt handler det om å ha med seg dyktige mennesker som vil mer. Det har vi i Skanska, fastslår Skanskas konserndirektør.

Stolt rådgiver

Også Norconsult setter stor pris på at Nedre Otta kraftverk gikk helt til topps under ITA Tunneling Awards.

– I tildelingen er det lagt vekt på det gode samarbeidet mellom partene, digital samhandling og gjennomføring samt effektiv gjennomføring av tunnelarbeidene med moderne utstyr og høy kompetanse på stuff. Slik sett vil vi anerkjenne de andre aktørene i prosjektet, spesielt Hafslund Eco for gjennomføringen av hele prosjektet, og Skanska for en vellykket gjennomføring av tunnelarbeidene. Vi er også stolte av Norconsults kompetente ingeniører som har vært navet i den digitale samhandlingen og gjennomføringen, og helt avgjørende for et vellykket prosjekt, sier Sten-Ole Nilsen, direktør for Energidivisjonen i Norconsult.

NFF gratulerer

Det er Norsk forening for fjellsprengningsteknikk (NFF) som melder inn norske prosjekter til den internasjonale tunnelkonkurransen. NFF var derfor ikke sene med å gratulere både vinner og finalister på Facebook.

«Hurra for Nedre Otta kraftverk. Vinner av ITA Tunneling Award 2020 i klassen for prosjekt under 50 mill. Gratulerer også til finalistene Ryfast og Spiralen i Drammen som ikke nådde helt opp til topps, men som bidrar til å gi norsk tunnelindustri masse god oppmerksomhet», skriver NFF på Facebook.

Digitalt forbilde

Styreleder Anne Kathrine Kalager i NFF, var også tydelig stolt over de tre finalistene, da hun holdt innlegg under Fjellsprengningsdagen i slutten av november. Kalager påpekte at Nedre Otta kraftverk har blitt lagt merke til på grunn prosjektets bruk av digitale verktøy.

– Det som fremheves med dette prosjektet er måten de har brukt digitale verktøy fra a til å i prosjektet, sa Kalager.

Bruken av BIM ble også fremhevet av aktørene da Byggeindustrien omtalte prosjektet i forbindelse med ferdigstillingen i sommer.