Grav enda dypere i pengebingen

Denne uken ble regjeringen enig med Frp om innholdet i statsbudsjettet for 2021. Det økte pengebruken noe, men det kunne også blitt brukt enda mer av midlene i vår store pengebinge for å møte koronautfordringen vi står overfor. Ikke minst inn mot kommunene samt bygg og anlegg.

Flere av landets ledende økonomer gikk torsdag morgen ut gjennom NRK og påpekte at de var noe overasket over at man faktisk ikke brukte enda mer penger i statsbudsjettet for neste år. Det er nokså uvanlige uttalelser fra denne faggruppen. De bruker som regel å ville bremse oljepengebruken i statsbudsjettene som legges frem. Men argumentene for å bruke mer er lett å være enig i; i en situasjon som vi nå står overfor burde man bruke enda mer av midlene som finnes i vår overfylte pengebinge til å møte arbeidsledigheten som er ferd med å bygge seg opp i kjølvannet av koronapandemien.

Og det er selvsagt det som nå vil bli den store utfordringen. Vi står i fare for at en høy arbeidsledighet kan bite seg fast, og at den kan vedvare lenge. Vi går selvsagt også en meget tøff vinter i vente, som kan medføre at ledigheten øker ytterligere. Det vil gå utover veldig mange mennesker og familier, og vår totale verdiskapning. Dette vil utvilsomt også koste samfunnet dyrt. Det er derfor viktig at vi ikke kommer i en situasjon der vi bruker for lite på mottiltak slik at vi sparer oss til fant.

Det er ikke tvil om at det er brukt mye penger for å hindre at koronapandemiens følger blir for store. Mye er også gjort riktig. Men ifølge økonomieksperter er det ikke brukt spesielt store summer i Norge i forhold til flere andre land vi kan sammenligne oss med, tvert imot. Og er det en tid i vår moderne historie der staten virkelig skal grave dypt i lommene for å dempe følgene av hva som nå skjer – er det i denne perioden vi nettopp nå er inne i. Koronapandemien medfører store endringer både i vår levemåte og vår inntektsstrøm. Vi vet heller ikke hvor lenge dette vil vare, eller hvor dypt krisen faktisk vil ramme. Det offentlige burde dermed grav enda noe dypere i oljeformuen for å bidra til å holde hulene i gang, og ikke minst hindre dem i stoppe opp noe frem i tid.

Vi har usedvanlig mye penger på bok, og står i en posisjon ingen andre kan sammenligne seg med. Dermed er det også rom for å gjøre mer. Det foreslås blant annet å øke rammene i overføringene til kommunene, og å investere mer i bygg- og anleggsprosjekter. Dette vil selvsagt komme byggenæringen til gode, en næring som går meget usikre tider i møte, men at det vil komme en dipp noe frem i tid om ikke noe skjer, synes å være rimelig klart. Nå har det offentlige en enorm mulighet til å gjennomføre nødvendige investeringer innen både bygg og anlegg, samtidig som man helt konkret kan bidra til å hindre arbeidsledigheten i å utvikle seg videre i negativ retning. På samme måte vil overføringene til kommunene bidra til å holde aktiviteten oppe i hele landet, og det er noe vi utvilsomt trenger nå som vi er i ferd med å møte en meget tøff vinter.