Strømmehaven omsorgssenter

Foto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: Judith GammanFoto: StrømmehavenFoto: Judith GammanFoto: StrømmehavenFoto: StrømmehavenFoto: StrømmehavenFoto: Judith GammanFoto: Alma EikFoto: Alma EikFoto: Alma EikFoto: Alma EikFoto: Alma EikFoto: Alma EikFoto: Alma EikFoto: Alma EikFoto: Alma EikFoto: Alma Eik

På Strømme i Kristiansand har BRG Entreprenør ført opp et omsorgssenter med seks bygg for demente beboere.

Fakta

Sted: Strømme, Kristiansand

Prosjekttype: Nybygg, sykehjem

Totalkostnad: Drøyt 300 millioner kroner

Kontraktssum uten merverdiavgift: 157 millioner kroner

Bruttoareal: 6.200 kvadratmeter

Byggherre: Kristiansand Boligselskap KF

Generalentreprenør: BRG Entreprenør

Prosjekteringsgruppeledelse: Multiconsult

Byggeledelse: HR Prosjekt

Arkitekt: Friis & Moltke Architects

Interiørarkitekt: Alma Eik Arkitektur og Interiørdesign

Landskapsarkitekt: Gullik Gulliksen AS

Rådgivere: RIB, RIE: Rambøll l RIV: Rivco l RIG, RIAku, RIBr:
Multiconsult l RIEnergi: BJ Miljø l KALK: Bygganalyse l
RIKjøkken: Storkjøkkenpartner 

Underentreprenører og leverandører: Innredningsentreprenør: Bico Bygg og Innredning l Oppmåling: Landmåler Sør, Hoem, Aamodt Oppmåling, Anleggsdata l Grunn- og utomhusarbeider: BST Anlegg & Utemiljø l Tømrer- og betongarbeid: BRG Entreprenør l Betonggulv: Gulventreprenøren l Betongelementer: Contiga l Taktekking: Sørlandstak l Trapper og rekkverk: Brødrene Midthaug og Trappeteknikk l Maler og gulvlegger: MJA Maler & Gulvbelegg l Mur og flis: Murmester Sørensen l Rørlegger og elektro: Bravida l Lås og beslag: Norlock l Storkjøkken: Metos l Kjøkken: Strai Kjøkken l Ventilasjon og blikkenslager: Ulstein Blikk og Ventilasjonsentreprenør l Stål: SørMek l Solavskjerming: Agder Solskjerming l Heis: Schindler og TKS Heis l Glass og alu: H-Glass l Branngardiner og porter: Port1 l Brannsikring: Agder Brannsikring

Byggherre er Kristiansand Boligselskap KF. Byggene er tegnet av det danske arkitektfirmaet Friis & Moltke og ført opp i generalentreprise. Samlet areal er på 6.200 kvadratmeter, og den totale kostnaden er på drøyt 300 millioner kroner, mens entreprenørs kontraktssum er 157 på millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i november 2018, og ferdigstillelse var i september i år.

3D-modeller

Anleggsleder Anders Vegerstøl i BRG Entreprenør forteller at byggene var krevende byggeteknisk, med mange vinkler og krumme elementer.

– Vi brukte i stor grad 3D-modeller som arbeidsgrunnlag. Nesten all prosjektering er utført i fagmodeller og satt sammen til en fellesmodell. Noen fag har brukt 2D tegninger, sier Vegerstøl.

Prosjektet er første gang BRG Entreprenør bruker BIM i så stor skala. Både entreprenør, underentreprenører og leverandører har fått et løft i kompetanse i bruk av BIM. Der det var forskjell mellom 3D-modell og tegninger skulle normalt modell brukes.

42 boenheter

Strømmehaven Omsorgssenter har seks bokollektiv/avdelinger med sju personer i hver avdeling. Hver avdeling har et felles kjøkken, som er tilrettelagt slik at beboerne kan lage mat. Omsorgssenteret har moderne velferdsteknologi, noe som gir beboerne trygghet. Senteret har også et dagsenter og et sonekontor for hjemmetjenester. Beboerne har tilgang til blant annet internbutikk, spisested og ulike aktivitetstilbud. Mellom byggene ligger en sansehage.

Strømmehaven Omsorgssenter ligger på en gammel fylling som tidligere var opparbeidet til parkering. Det er fjernet og tilført cirka 3.500 kubikkmeter masse. Grunnen er kontrollert for setninger. Det er også sprengt ut drøyt 20.000 kubikkmeter og etablert en kjeller med parkering for cirka 25 biler og tekniske rom.

Fire av byggene henger sammen og to ligger for seg selv. Sammen med eksisterende bebyggelse danner byggene et avskjermet uteområde. Kjeller under byggene er støpt vanntett. Bygg 1-4 har bærende konstruksjon av ferdigbetong, stål og hulldekker. Bygg 5 og 6 har bærekonstruksjon av ferdigbetong, stål og plattendekker. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Bygg 1-4 har teglforblending på fasadene, mens bygg 5 og 6 har stående spilekledning og noe låvekledning. Det er glassfasader i deler av første etasje på bygg 4. Vinduer og glassfasade har U-verdi på 0,8.

På gulvene er det vinylbelegg med oppbrettet kant og fliser. Innervegger er i gips og stender. Det er spilehimling i kafe og resepsjon og systemhimling og fast gipshimling ellers i byggene. Byggene har robuste og vedlikeholdsvennlige materialer.

Passivhus

Utbyggingen er prosjektert og ført opp etter Tek17 og er passivhus i energiklasse B. Oppvarming skjer med radiatorer og er basert på fjernvarme. Byggene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Trykktesting viser lekkasjetall på godt under 0,6.

Uteområdene omfatter blant annet gangbaner på flere nivå med støpte gangbruer som står på stålsøyler og en sansehage som kan brukes hele året. Beboerne har utsikt mot Strømmeveien eller mot sansehagen.

Da byggeaktiviteten var på topp var drøyt 60 personer med. Strømmehaven Omsorgssenter er ført opp uten fraværsskader.


Flere prosjekter