Domus Oppdal

Eiendomssjef Emil Kårvand fra Coop Oppdal og prosjektleder Dag Erik Vårum fra Ruta Entreprenør.
Picasa

Domus på Oppdal var et noe gammelmodig og slitt bygg med en dagligvarebutikk og noen få spesialforretninger. Nå er det forvandlet til et moderne, lyst og oversiktlig kjøpesenter, etter hvert med over 20 forretninger. Ikke minst inneholder bygget en betydelig oppgradert dagligvarebutikk under logoen Coop Mega.

Fakta

Sted: Oppdal

Prosjekttype: Oppgradering og tilbygg av forretningsbygg/butikk

Bruttoareal: Utvidelse (nybygg) 4.055 kvadratmeter, rehabili-
tering 8.940 kvadratmeter

Byggherre: Coop Oppdal SA

Totalentreprenør: Ruta Entreprenør

Prosjektkostnad: Cirka 180 millioner kroner inkl. mva.

Arkitekt, ansvarlig søker og byggherreombud: Norconsult

Landskapsarkitekt: Sweco

Rådgivere: Ansvarlig søker: Nordplan l BIM-koordinator, RIBfy, RIG, RIM: Norconsult l RIAku: Efterklang l RIRør: URD klima Oppdal l RIRør sprinkler: GO Sprinkler l RIB, RIBr, RIVA, RIVeg: AFRY l RIE: Elteam

Underentreprenører og leverandører: Tømrer-, flis- og skiferarbeid: Norheim Natursten l Riving: AF Decom l Grunn- og betongarbeid: VS Entreprenør Bygg og Anlegg l Prefab: Contiga l Stikker: Mjøsplan l Heis: Starlift l Taktekking: MembranTak l Stål/smedarbeid: DSL Stål l Blikkenslager: Roger Rimol l Lås/beslag: Beslag-Consult l Kjøkken: Optimera l Glass/aluminiumsarbeid: Daaland l Dører, branntetting og isolasjon: Firesafe l Maler: Sverresborg l Systemvegger og innvendig himling: Modulvegger l Balkong innglassing: Utedesign l Rørlegger og ventilasjon: UTD Klima Oppdal l Elektro: Elteam l Kuldeentreprise: Multi Kulde l SD-anlegg og ITB for kulde: Iwmac l Kjølerom: Viessmann l Fasadeplater metall: Alf Kvam l Balkonginnglassing: Utedesign l UU-merking: Plenum

Både prosjektleder Dag Erik Vårum fra Ruta Entreprenør og eiendomssjef Emil Kårvand fra Coop Oppdal er imidlertid enig om at det har vært en krevende og utfordrende jobb å forvandle det gamle senteret til den ny utgave samtidig som det skulle være full drift i hele anleggsperioden. Men begge er også enige om at det har gått helt utmerket, med godt samarbeid hele veien frem til et resultat det er all grunn til å være fornøyd med.

Det er en omfattende jobb som skjer med senteret. Bygget er utvidet med cirka 2.000 kvadratmeter næringsarealer, ved siden av at så godt som hele bygget renoveres. I tillegg til å bygge ut der Vetjltorget sto, vil andre etasje få den største utvidelsen. Det utvides mot riksvei 70 med et overbygg som gir tak over passasjen på denne siden. Inngangspartiet på vestsiden vil renoveres så inngangspartiet blir mer tydelig, og det vil bli sykkelparkering under tak. Den delen av senteret som ligger mot riksvei 70 (som går videre mot Sunndalsøra) et blitt et flott nytt tilskudd, med buer som avslutning på tilbygget som går langs veien.

Selve historien startet i 1920, da den første butikken, som var ganske beskjeden sett med dagens lys, ble åpnet. Gjennom årene ble det flere ombygginger, utvidelser og moderniseringer, men i desember 1977 ble det hele totalskadd i en storbrann.

«Den mørkeste dagen i samvirkelagets historie. I løpet av noen få kveldstimer ble hele det flotte forretningsanlegget i Oppdal sentrum forvandlet til en rykende askehaug. Brannen ødela verdier for ca. 25 millioner kroner. Brannen er den verste i Oppdals nyere historie. Årsaken til brannen er aldri blitt klarlagt», heter det i jubileumsberetningen.

Nytt bygg

– Et nytt bygg på samme sted ble tatt i bruk til jul 1979, forteller eiendomssjef Emil Kårvand i COOP Oppdal. Vi møtte ham sammen med Dag Erik Vårum, prosjektleder fra totalentreprenøren Ruta.

Innvendig var huset noenlunde, men utvendig var det ganske nedslitt. Det var bygget i stål og aluminium og fremsto som falmet og litt rustent. Dermed startet en planleggingsprosess, der til siste ett av tre forslag fra ulike arkitektfirma ble valgt.

– Da vi startet prosessen, var utgangspunktet at det skulle være et møtested, og skulle skille seg litt fra den øvrige bebyggelsen omkring for at vi skulle skille oss litt ut og ikke ha panel, tømmer, brunbeis og svartbeis. Vi ønsket å fremtre med farger, og det synes vi at vi har fått til på en veldig god måte, sier Kårvand.

I løpet av 2019 arbeidet man med å finne en entreprenør, og omkring årsskiftet ble det skrevet kontrakt med Ruta, og selve byggearbeidet startet i januar 2020.

– Når vi nå kan ta i bruk store deler av bygget, må vi vel si at det har gått raskt, sier han.

Tett dialog og god planlegging

Dag Erik Vårum legger ikke skjul på at det har vært en krevende jobb, med full drift i et senter med trafikkerte veier så å si på alle kanter.

– Det har vært mye å ta hensyn til, både kunder, butikker i full drift og selve byggingen. Men med tett dialog og god planlegging har det gått greit, alle har vært samarbeidsvillig og de som var berørt var dyktig til å tilpasse seg, sier han.

I løpet av prosessen har det vært mye som skulle falle på plass, butikker som måtte bytte lokaler, etablering av skille mellom byggeområdene og de delene av senteret som til enhver tid skulle være i bruk, rivning av enkelte deler av den gamle bygningsmassen og så videre. Når det gjelder selve åpningen har den skjedd i flere etapper ettersom delene av bygget er blitt ferdig.

Først var 1. september, da to plan i buen ble tatt i bruk ved at kafeen i 2. etasje åpnet permanent, mens det var tre butikker i første etasje som kunne flytte inn midlertidig siden de måtte ut av arealer i det eksisterende bygget, der man skulle bygge om og rehabilitere. Neste milepæl var 12. november med åpning av mer.

– Men til tross for at det måtte gå rolig for seg på grunn av smittesituasjonen og ikke slik vi vanligvis gjør, strømmet folk til og ga rekordomsetning, sier Kårvand.

Mens Ruta har vært totalentreprenør har det vært en egen entreprise for kjøleanleggene, denne er det byggherren som har styrt. I denne ligger blant annet også nye kjølemøbler med tilhørende maskinelt utstyr til Mega-butikken i senteret. Et mer effektivt kjøleanlegg sammen med full varmegjenvinning skal gi en kalkulert energibesparelse som tilsvarer cirka 500.000 timer i året. Med andre ord oppnår man en betydelig energisparing til tross for at det blir et større areal.

På energisiden tilfredsstiller bygget TEK 17.

Ingen skader

Selve nybygget er oppført i prefab betong med plassbygde vegger innvendig og utvendig.

– Hele jobben har gått fint også når de gjelder HMS, uten skader i det hele tatt. I en slik jobb er det nødvendig med stor vekt på sikkerhet, både av hensyn til de som er inne i bygget og også siden det går gater med stor trafikk tett inntil bygget. Det har gjort både transport og rigging krevende, forteller Vårum, som også sier at det største problemet for trafikk oppsto da man måtte stenge riksvei 70 i fire uker for å få plass til en kran under monteringen av råbygget.

– I tillegg til at vi har bygd tett inntil eksisterende bygg har vi også bygd rundt og over lokaler som har vært i bruk store deler av tida. For eksempel har apoteket i første etasje vært på samme sted som tidligere, og i drift i hele perioden bortsett fra to uker da vi monterte nye dekker over lokalene, sier han.

Viktig handelssted

Emil Kårvand forteller at i første omgang er nå 18 butikker på plass i senteret, men etter hvert skal det økes til 23. Med andre ord et ganske stort kjøpesenter som vil være med på å styrke Oppdals posisjon som et viktig handelssentrum. I tillegg til cirka 7000 fastboende er kommunen et populært sted å ha hytte.

– Med vårt bygg, Biltema og et nybygg for SIVA, samt betydelig hyttebygging blir det anslått at det er bygget for omkring en milliard i løpet av tre år, sier Kårvand.

Ny kontorfløy

Ruta er på ingen måte ferdig med jobben på Oppdal, blant annet skal den delen av bygningsmassen der administrasjonen holder til rives og bygges nytt. Men innen 1. mars mener Vårum at de fleste kontor- og butikklokalene skal være ferdig og utomhusarealene blir ferdigstilt våren 2021.

Kontorarealene er til eget bruk for COOP Oppdal, som har sitt hovedkontor der.


Flere prosjekter