Fjellkunnskapen kan bli en viktig eksportvare

Store deler av Norge består av fjell, noe som har preget hele vår historie, på ulike måter. For byggenæringen betyr det både utfordringer og muligheter. Utfordringer på den måten at det kan være vanskelig å utføre ulike typer jobber, om det skal settes opp et hus eller bygges en vei. Men dette kan like ofte være en mulighet - en mulighet til å etablere et bygg på en trygg og solid grunn, og en mulighet til å etablere stabile strekninger for vei og bane.

For aktørene innen anleggsbransjen, og da ikke minst innen fjellsprengningsmiljøet, utgjør fjellet nesten utelukkende spennende utfordringer og uendelige muligheter. Fjell kan brukes til å forbinde viktige strekninger mellom landsdeler, vannkraftanlegg, til opparbeidelse av tekniske installasjoner, til sikkerhetsinstallasjoner, utbygging av idrettsanlegg, svømmehaller, parkeringsanlegg, ubåtbaser, frøbanker eller mange andre spennende konsepter.

Det er også muligheter til å tenke helt nye og mer banebrytende bruksområder. I den siste utgaven av Byggeindustrien og her på bygg.no forteller vi blant annet om hvordan SINTEF i Norge har sett på mulighetene for å bygge kontorbygg nedover i bakken i stedet for i høyden og hvordan jordskrapere kan løse flere fortetningsutfordringer i storbyene. Dette høres på mange måter søkt ut, men dette er reelle prosjekter man ser på og vurderer. Vi er helt overbevist om at vi fremover kommer til å tenke mer på hvordan rommet i fjellmassivene og i områder under oss kan brukes mer aktivt enn i dag. For selv om vi har tenkt alternative tanker rundt bruk av fjellhaller og så videre tidligere, vil stadig mindre tilgjengelige arealer i byer i sterk vekst tvinge frem nye tanker og alternative løsninger.

Her kan mange av landets dyktige ingeniører og entreprenører bruke all sin kunnskap og innovative tanker til å utvikle helt nye bruksområder som vi tidligere ikke har sett. Kompetansen til å ta i bruk og utvikle disse arealene er i aller høyeste grad til stede i den norske byggenæringen. Sannsynligvis vil flere også se på dette mulighetsrommet fremover, og da er det viktig at fjellsprengningsmiljøet er på ballen og ser mulighetene som kan ligge noe frem i tid. Dette er også noe som kan bli en stor eksportvare. Presset på ledige arealer er langt større i de store verdensmetropolene enn her hjemme, og kunnskapen som trengs for å ta i bruk fjellet er noe det norske miljøet kan ha mye å bidra med til å utvikle også andre steder.