Ny BNL-prognose: - Stor usikkerhet fremover

– Mye har gått bedre enn fryktet i 2020, men det er stor usikkerhet fremover, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.

– «Bølge to» skyller nå innover landet, og vaksinering av befolkningen er fortsatt et stykke unna. Dette kjenner mange av våre bedrifter på kroppen, fortsetter Sandnes i en pressemelding i forbindelse med at BNL kommer med nye prognoser.

Prognosene viser at boligbyggingen kan bli rammet hardt i tiden fremover.

– Allerede før koronautbruddet ventet vi lavere boligbygging, men den forventede nedgangen har blitt forsterket av pandemien og dens konsekvenser. I 2020 ligger det an til en nedgang på 6 prosent, mens nedgangen forventes på rundt 16 prosent i 2021. Svakere befolkningsvekst og svakere økonomisk vekst ventes, både på kort og lang sikt, å føre til at boligbyggingen flater ut på et lavere nivå de kommende årene. Nedgangen er størst for leilighetssegmentet, men bedrifter i dette markedet vil få det krevende spesielt i 2021, sier Sandnes.

Ifølge Prognosesenteret ventes det vekst i anlegg, hvor det pekes på at det er spesielt samferdselsinvesteringene som øker.

– Det er imidlertid verdt å merke seg at det er også usikkerhet rundt finansieringen av disse fremtidige veiprosjekter som ligger til grunn for den forventede veksten - på grunn av blant annet Covid19 og lavere oljeinntekter. BNL er også bekymret over at det kan bli en utfordring å holde produksjonstempoet oppe så lenge smittesituasjonen er så krevende, forteller BNL-sjefen i meldingen.

Når det gjelder oppussing (ROT-arbeider) for boliger så forventes det en liten økning i år. Det er en betydelig oppjustering fra mai. Dette skyldes blant annet det at mange tilbrakte sommeren hjemme, noe som resulterte i et oppsving i oppussingsaktiviteten. Økningen var imidlertid størst for ROT-arbeider (renovering, ombygging og tilbygg) som husholdningene utfører selv.

Det rapporteres også om sterk vekst i byggevaresalget til privatmarkedet hittil i år, sammenlignet med fjoråret. De større prosjektene der profesjonelle er utførende har haltet etter. 2020 ender på en svak økning på 0, 4 prosent, mens veksten i 2021, vil ligge på rundt 2,5 prosent.

Når det gjelder yrkesbygg så forventes det nedgang i private yrkesbygg.